Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı yüksek lisans programı 1994-1995 eğitim-öğretim yılı itibarı ile öğretime başlamıştır. Program ülkemizde Halk Sağlığı Hemşireliği hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla nitelikli uzman hemşireler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, ülkemizde henüz az sayıda olan halk sağlığı hemşireliğinde akademisyenler yetiştirmek üzere doktora programı hazırlık çalışmalarını da kapsamaktadır.
Programdan mezun olan öğrenci "Bilim uzmanı" unvanını alır.
Lisans düzeyinde hemşirelik bölümü mezunu olmak programa kabul için önkoşuldur. Programa kabul için ALES Sınav sonucu, bilim sınavı ve mülakattan başarılı olmak gereklidir. Başarılı olan öğrenciler programa belirlenen kontenjana göre alınır.
Program kapsamında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak baslatılmıs değildir.
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 65 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere alanında yüksek lisans diploması verilir.
Bu program, kayıtlı olan öğrencilere, Halk Sağlığı Hemşireliği ve Halk Sağlığı ile ilgili temel kavramları, araştırma alanlarını, araştırma tekniklerini ve güncel eğitim öğretim uygulamalarını tanıtmak, öğrencilerin Halk Sağlığı Hemşireliği alanında araştırmacı olarak kendi gelişimlerine katkı sağlayacak bir araştırma projesi yürütmelerine olanak sağlamak, yeni uzmanların yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve Halk Sağlığı Hemşireliği alanında doktora düzeyinde eğitim almaya hazırlamak üzere yapılandırılmıştır.
Mezunlar Halk Sağlığının tüm alanlarında (okullar, iş yerleri, huzurevleri, evde bakım şirketleri, birinci basamak sağlık kurumları) uzman hemşire, yönetici hemşire, eğitim hemşiresi olarak çalışabilirler. Ayrıca Üniversitelerde akademisyen olarak ta çalışabilirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, hastane uygulamaları, olgu sunumları, vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması
Program boyunca 21 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri ve klinik uygulamalarını başarıyla tamamlamak, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmak en az 2.5 not ortalamasını sağlamak
Tam zamanlı
Anabilim Dalı Başkanı; Prof.Dr.Ayşe ERGÜN Adres; Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Başıbüyük cad. Maltepe/ İstanbul Telefon&;216 7775787 e-posta aergun@marmara.edu.tr Program ve Fakülte AKTS/DS ve Erasmus Koordinatörü; Dr. Öğr. Üyesi F. Nevin Şişman
Bölümde bir adet diz üstü bilgisayar ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır.