Program Tanımları
Kuruluşu: Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Hemşirelik Anabilim Dalı yüksek lisans programı 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibarı ile öğretime başlamıştır. Program ülkemizde hemşirelik hizmetlerinin kalitesinin geliştirilmesi amacıyla nitelikli uzman hemşireler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, akademik kariyerine devam etmek isteyenleri doktora programına hazırlar.
Hemşirelik Bilim Uzmanı Derecesi
Lisans düzeyinde hemşirelik bölümü mezunu olmak programa kabul için önkoşuldur. Programa kabul için ALES Sınav sonucu, mezuniyet not ortalaması, bilim sınavı ve mülakattan notu dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. Başarılı olan öğrenciler programa belirlenen kontenjana göre alınır.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim-öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin hemşirelik yüksek lisans programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 60 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan, derslerini ve klinik uygulamalarını başarıyla tamamlayan, ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere alanında yüksek lisans diploması verilir.
Bu program, kayıtlı olan öğrencilerin, özelleşmek istediği bilim alanına ilişkin bilgi beceri ve yetkinliğini geliştirmek, araştırma alanlarını, araştırma tekniklerini ve güncel eğitim öğretim uygulamalarını tanıtmak, üzere yapılandırılmıştır.
Mezunlar hemşireliğin tüm alanlarında (yataklı, yataksız tedavi kurumları etc.) uzman hemşire, yönetici hemşire, eğitim hemşiresi olarak çalışabilirler. Ayrıca Üniversitelerde akademisyen olarak da çalışabilirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve istenen diğer gereklilikleri karşılamaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, hastane uygulamaları, olgu sunumları, vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması gerekir.
Program boyunca dersleri ve klinik uygulamaları başarıyla tamamlamak, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmak en az 2.5 not ortalamasını sağlamak gerekir.
Yarı zamanlı
Başıbüyük, Hastane Arkası Sk. No:2, 34854 Maltepe/İstanbul
Derslik, kütüphane, projeksiyon cihazı bulunmaktadır.