Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Histoloji-Embriyoloji 1991-1992 eğitim-öğretim yılı itibarı ile öğretime başlamıştır. Program ülkemizde Histoloji-Embriyoloji akademisyenlerini yetiştirmek üzere doktora öncesi tezli yüksek lisans eğitimini içermektedir. Ayrıca yardımlı üreme teknikleri merkezlerinde çalışacak embriyologların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Tezli yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Histoloji-Embriyoloji Master (Msc) unvanı kazanır.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olmak. Fen Edebiyat Fakültelerinde 4 yıllık Biyoloji ya da Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programını tamamlamış olmak. Akademik personel ve Lisansüstü Giriş sınavından (ALES) en az 60 almak (sayısal alandan) Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin Histoloji-Embriyoloji yüksek lisans programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.
Program toplam 21 yerel krediden az olmamamak koşuluyla en az 7 adet ders, 1 seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. programın toplam AKTS kredisi 60'tır. Alınan teorik ve pratik dersleri başarıyla tamamlayan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunan kişi, en az 2,5 not ortalamasını sağlamış ise yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.
Histoloji ve Embriyoloji yüksek lisans programı; öğrencilerin genel embriyoloji ve histolojiyi, histolojik kesitlerin hazırlanma aşamalarını teorik ve pratik olarak öğrenmesini, ışık ve elektron mikroskopi fiziği ve morfometri hakkında bilgi sahibi olmasını, ayrıca histoloji ve embriyoloji konusunda bir proje oluşturmak, deney ve doku preperasyonunu yürütmek ve makale haline dönüştürebilecek yetiyi kazanmasını hedeflemektetir.
Ulusal ve Uluslararası yüksek öğretim kurumları akademik kadrolarında, T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde yardımlı üreme teknikleri laboratuvarında embriyolog kadrosunda çalışabilirler.
Yüksek Lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında, gerekse çok disiplinli alanlarda doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Alınan dersleri başarıyla tamamlama, makale ve seminer sunumu, histolojik kesit (ışık ve elektronmikroskopik düzeyde) hazırlama ve mikroskopta değerlendirme. Hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Öğrenciler program boyunca 21 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri ve uygulamaları başarıyla tamamlamalı, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarıyla savunmalı ve en az 2,5 not (4 üzeri) ortalamasını sağlamalıdır.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başıbüyük, 34854, İstanbul. 0216 777 55 61 / Prof. Dr. Feriha Ercan
Işık mikroskopi laboratuvarı, elektron mikroskopi birimi, kütüphane. Histokimyasal ve immünohistokimyasal, ışık ve elektron mikroskopik çalışmalar için gerekli ekipman ve laboratuvar imkanları bulunmaktadır.