Doktora - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - İç Hastalıkları Hemşireliği

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ ne bağlı İç Hastalıkları Hemşireliği Doktora Programı 2003-2004 eğitim öğretim yılı itibarı ile başlatılmıştır.

Doktor (PhD) İç Hastalıkları Hemşiresi unvanını kazanır.

Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olarak İç Hastalıkları Hemşireliğinde Yüksek Lisans programını tamamlamış olmak. Lisansüstü Giriş sınavından (LES) en az 65 almak (sayısal alandan), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) en az 60 almak, Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.

İç Hastalıkları Hemşireliğinde Yüksek Lisans programını (Tezli / Tezsiz) tamamlamış olmak.

Alınan dersleri başarıyla tamamlamak, jüri önünde yazılı ve sözlü doktora yeterlik sınavını başarmak, hazırlanan doktora tezinin akademik jüri önünde başarı ile savunulması.

Bu programa kayıt olan öğrencileri, iç hastalıkları hemşireliği alanında eğitim ve araştırma konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde bilgiye sahip, uygulayıcı, yönetici ve bağımsız araştırma yapan ve yayınlayan, eğitim ve danışmanlık yapan doktoralı hemşire yetiştirmek üzere yapılandırılmıştır.

Hastane ve hastane dışı alanlarda uygulayıcı, araştırmacı, yönetici hemşire kadrosunda ve Ulusal /Uluslararası yüksek öğretim kurumlarında akademik kadroda yer alır.

Doktora sonrası çalışmalar

Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, proje vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final) %60’ı, jüri önünde yazılı ve sözlü doktora yeterlik sınavını başarmak, tez projesinin 6 ayda bir jüriye sunulması, hazırlanan doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.

Program boyunca alınan dersleri başarı ile tamamlamak, jüri önünde yazılı ve sözlü doktora yeterlik sınavını başarmak, hazırlanan doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Başıbüyük Kampüsü

• İç hastalıklarının (akut ve kronik) yönetimini bilir.
  • İç hastalıklarının oluşmadan önlenmesi için, uygulamaları bilir.
  • İç hastalıklarının belirti, bulgu ve semptomlarını bilir.
  • İç hastalıklarının (akut ve kronik) semptomlarını ayırt eder.
  • Kronik hastalıklarda rehabilitasyonun önemini açıklar.
  • İç hastalıklarında hasta eğitimi, danışmanlığı ve liderliğe inanır.
  • İç hastalıkların yönetiminde (tedavi ve bakım) klasik tıbbın dışında fonksiyonel ve tamamlayıcı tıp uygulamaların da olduğunu açıklar.
  • İç Hastalıkları hastasının bakımında kanıta dayalı uygulamaları araştırır, en iyi kanıt temelli uygulamaları hasta bakımında uygular.
  • İç hastalıklarında hemşirelik modellerini uygular.
  • Dahili hastalıklara ilgili sorunlara çözüm getiren, yeni bilgi üreten uygulamaları geliştiren orijinal araştırmalar planlar ve yürütür.
  • Bilimsel araştırma sonuçlarını ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda sözlü ve yazılı olarak sunar ve tartışır.
  • Dahili hastalıklara özgü yaptığı araştırmaları ulusal ve/veya uluslararası hakemli (SCI-E, SSCI, ESCI indekslerince taranan) dergilerde yayınlar.
  • Araştırma makalesini kritik eder.
  • Dahili hastalıkların mesleki derneklerinde görev alır.
  • Lisans ve Lisansüstü öğrencilere mentörlük yapar.