Doktora - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Farmakoloji (ECZACILIK)

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Klinik Farmasi Doktora programı 1996-1997 eğitim-öğretim yılı itibarı ile öğretime başlamıştır. Program ülkemizde klinik eczacılık eğitim ve uygulamalarının yaygınlaştırılması ve dolayısıyla akılcı ilaç kullanımının sağlanması ve konuyla ilgili bilimsel yayın ve proje üretilmesi amacıyla nitelikli klinik eczacılık akademisyenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Doktora programını başarı ile tamamlayan öğrenciler doktor eczacı unvanı kazanır.

Klinik Farmasi Tezli veya Tezsiz Yüksek Lisans programlarından mezun olmak, Akademik personel ve Lisansüstü Giriş sınavından (ALES) en az 60 almak (sayısal alandan), İngilizce Dil Yeterliliğini belgelemek ve Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak

Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim-öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin klinik eczacılık doktora programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.

Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, ve orijinal nitelikli, tez çalışmasından oluşur. Doktora öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 60'tır. Alınan dersleri ve hastane uygulamalarını başarıyla tamamlayan, doktora yeterlilik sınavını başarıyla geçen, hazırlanan doktora tezini akademik jüri önünde başarı ile savunan kişi, en az 3.0 not ortalamasını sağlamışsa doktora diploması almaya hak kazanır.

Bu program, kayıtlı olan öğrencilere, klinik eczacılık ve farmasötik bakım ile ilgili ileri kavramları, orijinal araştırma alanlarını, araştırma tekniklerini ve güncel eğitim öğretim uygulamalarını tanıtmak, öğrencilerin kendi gelişimlerine katkı sağlayacak bir araştırma projesi yürütmelerine olanak sağlamak, eczacılığın yeni uygulama alanlarını hayata geçirebilecek bir deneyim kazandırmak ve akademik sorumluluk yüklemek üzere yapılandırılmıştır.

Ulusal ve Uluslararası yüksek öğretim kurumlarındaki akademik kadrolarda, T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde klinik eczacı kadrosunda, serbest eczanede, hastane eczanesinde, onkoloji ünitelerinde, ilaç endüstrisinde

Doktorasını tamamlayan kişi gerekli koşulları sağladığı takdirde ilgili sağlık bilimleri alanında doçentlik başvurusunda bulunabilir

Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, hastane uygulamaları, olgu sunumları, vb.) %40’ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %60’ı, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması

Program boyunca 21 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri ve uygulamaları başarı ile tamamlamak, hazırlanan doktora tezini akademik jüri önünde başaryla savunmakı ve 3.0 not ortalamasına sahip olmak

Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin, M.Ü. Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Bilim Dalı, Tıbbiye Cd. Haydarpaşa 34668, İstanbul. mesut.sancar@marmara.edu.tr

• Klinik eczacılıkla ilgili eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunur.
  • Klinik eczacılık uzmanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunur.
  • Orijinal bir çalışma tasarlayabilir ve yürütür.
  • Farmakoekonomik analizleri yorumlar ve yapar.
  • Farmasötik bakım planı tasarlar ve uygular.
  • Onkoloji eczacılığı ile ilgili hizmetleri yapar.
  • Akut ve kronik hastalıkların farmakoterapisinde bir klinik eczacı olarak daha etkin rol alır.
  • Hastalara yönelik ilaç bilgi formları hazırlar.
  • Deneysel hayvan çalışmaları ve/veya hastane tabanlı insan çalışmaları yürütür.
  • Klinik eczacılıkla ilgili uluslar arası projelerde yer alabilir.
  • Hastanelerde klinik eczacılık hizmetlerinin kurulmasına öncülük eder.