Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsü, lisansüstü düzeyde eğitim öğretim yapılması amacıyla 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı Kanun hükmünde kararname ile kurulmuş olup, bünyesinde açılan programa bağlı olarak Diş Hekimliği Fakultesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Lisans Dereceli Doktora eğitimi verilmektedir.
Doktor
Türkiye’de diş hekimliği mesleğini yapmaya yetkili olmak, dişhekimliği lisans derecesine sahip olmak, Agız Diş Çene Cerrahisi Anabilim dalında yapılan sınav, mülakat, lisans başarı notu ve ALES puanı dikkate alınarak seçilmektedir.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü eğitim-öğretim yönetmeliğine göre formal öğrenme uygulanmaktadır. Programa başka bir üniversitenin lisans dereceli doktora programında kayıtlı öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansdereceli doktora programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisans dereceli doktora programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans dereceli doktora programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 60'tır. Alınan dersleri ve hastane uygulamalarını başarıyla tamamlayan, hazırlanan doktora tezini akademik jüri önünde başarı ile savunan kişi, en az 2.5 not ortalamasını sağlamışsa doktora diploması almaya hak kazanır.
Gömülü yirmi yaş dişleri ve köpek dişlerinin çekimleri. Protez öncesi cerrahi ile ağzın proteze hazırlanması. İmplant uygulamaları (Diş İmplantları). Ağzın yumuşak dokuları ve diş etlerinde görülen prekanseröz yapıların tedavisi. Çene tümörlerinin tedavisi. Çenede kist ve benzeri oluşumlarının tedavisi. Sinüs ile ilgili problemlerin tedavisi. Çene ve yüz anomalilerinin tedavisi. Çene ve yüz kırıklarının tedavisi. Çene eklemi hastalıklarının tedavisi. Dudak ve damak yarıklarının tedavisi. Çene eklemi (temporomandibuler eklem)hastalıklarının tedavisi. Tükürük bezi hastalıklarının tedavisi. Ortodontinin ihtiyaç duyduğu (ortognatik) cerrahi işlemler.
Özel muayenehanelerde, Müşterek Muayenehanelerde, Çeşitli özel iştirak ve ortaklıklarda( Örneğin: Poliklinik, Özel Hastanelerde) Devlet ve Üniversite Hastanelerinde Ağız Diş ve Çene Cerrahisi uzmanı olarak görev yapabilirler.
üst derece programı bulunmamaktadır.
Ölçme ve değerlendirme yazılı sınav, dönem/proje ödevi klinik çalışmaları yoluyla yapılmaktadır. Makale ve seminer sunumunun yanında beraber yapılan klinik beceri değerlendirme sınavları ölçme ve değerlendirme amacıyla kullanılmaktadır.Başarı notu 100 puan üzerinden en az 65 dir.
Ağız Diş Çene Cerrahisi Doktora Programını tamamlamak için mezuniyet kredisi 42 olarak belirlenmiştir. Kredisini tamamalyan öğrenciler yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlilik sınvında başarılı olan öğrencilere, bir tez danışmanı atanarak, tez çalışması yaptırılır.Aday tez çalışmasını tamamladıktan sonra iligili birimce görevlendirilen bilim jürisi önünde tez çalışmasını savunur. Başarılı bulunan adaylar. programdan mezun olma hakkını elde eder.
0
Anabilim Dalı Başkanı : Prof.Dr.Mehmet Kamil Göker Marmara Üniersitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampusu, Büyük Çiftlik Sk. No:6 34365 Nişantaşı / Şişli / İSTANBUL Telefon :0212 231 91 20 / 516
-