Program Tanımları
Association of Dental Education in Europe (ADEE) bünyesinde kurulan Association of Basic Science Teachers in Dentistry (ABSTD) toplantısı ilk kez 1997’de Sheffield,İngiltere’de yapılmıştır. Bu toplantıda, ABSTD üyesi olarak Bologna deklerasyonu gereği temel bilim-klinik bilim entegrasyonu ile ilgili oturum koordinatörlüğü yapan Prof.Dr.Şükran Atamer-Şimşek, daha sonra yine aynı kuruluşun 1999 da Barcelona’da yapılan toplantısına katılmış ve bu toplantılarda alınan kararlar ve öneriler gereğince Avrupa Birliğine üye ülkelerde mezuniyet sonrası eğitimde çağdaş dişhekimi yetiştirme ilkeleri çerçevesinde ülkemizde Oral Biyoloji yüksek Lisans programının açılabilmesi için gerekli çalışmalara başlamıştır. Bu amaçla bir yandan açılacak dersler ve ders programlarının içeriklerinin belirlenmesi bir yandan fakülte kütüphanesinde konu ile ilgili kaynak temininin sağlanması için uğraş veren Prof.Dr.Şükran Atamer Şimşek, Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı başkanı olarak M.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsüne Oral Biyoloji Yüksek Lisans” programının açılabilmesi için gerekli başvuruları yapmış ve bu sayede 18 Haziran 1999'da açılmıştır. Bu programın açılmasındaki ana hedefler: temel bilim-klinik bilim işbirliği ve entegrasyonu, pre- ve para-klinik bilimleri, dental klinikleri ve oral araştırmaları kapsayacak şekilde multidisipliner tarzda düşünceye sevk etmek, vertikal ve horizontal entegrasyon, temel bilimlerde edinilen öğretilerin klinik dallarda uygulanımlarıdır. Kuruluşundan bu yana çok sayıda öğrenci yetiştirilmiştir.
Tezli Yüksek Lisansını tamamlayan öğrenciler Oral Biyoloji alanında bilim uzmanı ünvanını kazanır.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olmak, Tıp, Dişhekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik fakültesinden mezun olmak. Eğitim fakültelerinin Kimya, Biyoloji, ve Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunları, Fen Fakültelerinin Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları, Mühendislik Fakültelerinin Kimya, Gıda ve Genetik Mühendisliği mezunları, Akademik personel ve Lisans Üstü giriş sınavından (ALES) en az 60 almak, Bilimsel değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.
Tıp, Dişhekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik fakültesinden mezun olmak. Eğitim fakültelerinin Kimya, Biyoloji, ve Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunları, Fen Fakültelerinin Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları, Mühendislik Fakültelerinin Kimya, Gıda ve Genetik Mühendisliği mezunları
Alınan dersleri (en az 21 kredi) ve semineri başarıyla tamamlamak, hazırlanan yüksek lisans tezinin akademik jüri önünde başarılı ile sunmak.
Dişhekimliğinin önemli bir araştırma alanını oluşturan Oral Biyoloji Yüksek Lisans Programında, ağız içinin anatomik- histolojik yapısının, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin aydınlatılması, Ağız içinde bulunan mikroorganizmaların tanımlanması ve bunların ağız içi hastalıklarla ilişkilerinin araştırılması, Dişhekimliğinde ilaç kullanım esaslarının belirlenmesi, Bu konularla ilgili invivo ve invitro deneysel çalışmalar ve bu konularla ilgili kaynaklara erişim, kaynakların kullanımı ve yorumlanması konusunda bilgi be becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Oral Biyoloji Yüksek Lisans programını tamamlamış öğrenciler, gelişmekte olan Dişhekimliği temel bilimleri alanında iş imkanlarına sahip olabilirler ve doktora programı için de gerekli temeli kazanmış olabilirler.
Yüksek lisans programdan başarıyla mezun olan adaylar ALES ve İngilizce dil sınavından geçerli not almaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (vize, ödev, proje v.b) %40'ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (Final, ödev, Proje v.b) %60'ı, hazırlanacak yüksek lisans tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Program boyunca 21 krediden az olmamak kaydıyla alınan dersleri, semineri ve laboratuvar uygulamalarını başarıyla tamamlamak, hazırlanan yüksek lisans tezini akademik jüri önünde başarı ile savunmak en az 2.5 not ortalamasını sağlamak.
0
Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Güzelbahçe Büyükçiftlik Sok. No.6 Nişantaşı- İstanbul Tel: 0 212 231 91 20 Dahili hat 139
-