Program Tanımları
Marmara Üniversitesi Hemşirelik lisans programı 3 Temmuz 1992 tarihinde Hemşirelik Yüksekokulu’nun kurulmasıyla Haydarpaşa Kampüsü binasında eğitim öğretime başlamış ve ilk mezunlarını 1996-1997 akademik yılında vermiştir. 13 Haziran 2007 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlanmış ve halen Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü olarak eğitime devam etmektedir.
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Hemşirelik alanında Lisans Diploması" derecesi ile Hemşire ünvanı alırlar.
Üniversite giriş sınavında Hemşirelik Bölümü'ne girmeye hak kazanmak için yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Kesin kayıt işlemleri ilan edilen kayıt tarihlerinde online yada Marmara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının ilan ettiği yerlerde yüz yüze yaptırabilmektedir. Online kayıtlarda herhangi bir belge istenmemekte, yüz yüze kayıtlarda ise lise diploması, mezuniyet belgesi, nüfus cüzdan örneği, fotoğraf, askerlik durum belgesi, öğrenci katkı payı/ öğrenim ücreti banka dekontu, sağlık raporu gibi belgeler ile kayıt tamamlanmaktadır.
Lise diplomasına sahip olmak ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdan yeterli puan almak. Yükseköğretim Kurumlarında dikey, yatay geçişler Yükseköğretim Kurumunun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumları arasında önlisans, lisans düzeyindeki yatay-dikey geçişe ilişkin yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Marmara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak derslerde başarılı olmaktır.
Program klasik eğitim modeli ile sürdürülmekte olup kayıt olan öğrencilere, hemşirelik bilim alanındaki temel kavramları güncel eğitim-öğretim uygulamaları ile öğretmek, insan haklarına saygılı ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel ve mesleki alanda yetkin bireyler yetiştirmek üzere yapılandırılmıştır. Öğrencinin sağlıklı/hasta bireyin durumunu analiz edip, hemşirelik bakımına karar vererek sorumluluk üstlenmesi, hemşirelik girişimlerinde bağımsız, araştırıcı, eğitici ve becerili davranması, ekip çalışmasına önem vermesi, kanıta dayalı uygulamalar yapması, etik değerlere uygun hareket etmesi, etkili iletişim becerileri, eleştirel düşünme ve sorun çözme yaklaşımı kullanması, kalite ilkelerini benimsemesi, profesyonel yaşamında değişim ajanı ve liderlik rolünü üstlenmesi hedeflenmektedir.
Program mezunları yurt içi ve yurt dışında sağlık hizmeti veren tüm kamu ve özel kuruluşlarında (Hastane, yaşlı bakım merkezi, iş sağlığı ve okul sağlığı birimleri, ayaktan tedavi merkezleri, evde bakım merkezlerinde vb.) hemşire, yönetici hemşire, eğitim hemşiresi, kalite koordinatörü olarak ve yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak çalışır.
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, başvuru ve giriş şartlarını sağladıkları takdirde yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin lisansüstü programlarına öğrenim görmek üzere başvurabilirler.
Marmara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yürütülür. Genel olarak başarı notunun saptanmasında yıl içi değerlendirmelerin (vize, ödev, proje, uygulama vb.) %60, yılsonu değerlendirmelerin (final, ödev, proje vb.) %40 ı alınır.
Toplam 240 ECTS kredisini tamamlayarak ve 2.00/4.00 not ortalamasına sahip olarak 4 yıllık Lisans programı sonunda alınan dersleri başarı ile tamamlamak.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Kampüsü Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası Başıbüyük/Maltepe İstanbul Tel:0 216 7775740 Prof. Dr. Ayşe ERGÜN
Bir adet beceri laboratuvarı, bir adet simülasyon laboratuvarı