Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Önlisans - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Anestezi (İÖ)

Program Tanımları

Kuruluş

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun 1997-1998 Eğitim Öğretim yılında kapatılması ile bünyesindeki Anestezi Bölümü, Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na devredilmiştir. Anestezi Bölümü'nün Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na devredilmesi sonucunda sağlık sektörünün vazgeçilmez ihtiyacı olan Anestezi Teknikerlerinin yetiştirilmesi bağlamında eğitim öğretim kalitesinin arttırılması konusunda önemli bir adım olmuştur.

Kazanılan Derece

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lise ve/veya dengi meslek lisesi mezunu olmak, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve/veya Sınavsız Geçiş Sistemi ile yerleşmiş olmak

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Formal. Üniversitemizde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Yüksekokul yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler belirlenen derslerden muaf tutulabilecektir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Anestezi Bölümü mezunları, cerrahi bilimlerin vazgeçilmez unsuru olan anestezi uygulamasında, anesteziste yardım etme, ortamın hazırlanması, ekipmanların kullanılması, bakımı ve bir sonraki uygulama için hazır tutulması sorumluluklarını üstlenme, ameliyathane, reanimasyon, acil servis ortamında çalışabilme ve tıptaki yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtabilecek yeterliklere sahip olmalıdır.

Program Profili

Anestezi Bölümü, cerrahi bilimlerin vazgeçilmez unsuru olan anestezi uygulamasında, anesteziste yardım edecek, ortamın hazırlanması, ekipmanların kullanılması, bakımı ve bir sonraki uygulama için hazır tutulması sorumluluklarını üstlenecek, ameliyathane, reanimasyon, acil servis ortamında çalışabilecek ve tıptaki yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtacak nitelikte teknik elemanları yetiştirmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Anestezi Bölümü mezunları, devlet, üniversite ve özel hastanelerin ameliyathane, acil servis, reanimasyon servisi ve ağrı odalarında, özel tıp merkezlerinin ameliyathane ve acil servislerinde, tüp bebek merkezlerinde çalışabilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavı ile ÖSYM tarafından ilan edilen alanlara (lisans programları) başvurabilir. Bölümümüz öğrencilerinin dikey geçiş sınavı ile lisans tamamlayabileceği bölümler : Acil Yardım ve Afet Yönetimi , Hemşirelik , Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Bir eğitim-öğretim yılı içinde bir yarıyıl derslere devam eden öğrenciler için her yarıyılda, bir ara sınav, bir yarıyıl sonu sınavı yapılmaktadır. Bir dersin başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ile yarıyıl sonu sınavının %60’ının toplanması ile belirlenir. Öğrencilerin derslere %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Ölçme ve değerlendirmede bağıl sistem kullanılmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Anestezi Bölümü öğrencilerinin mezun olabilmek için 4 yarıyılda toplam 89 kredi ve 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. İkinci yarıyıldan üçüncü yarıyıla geçerken ikinci sınıf derslerinin seçilebilmesi için öğrencilerin GANO'sunun en az 2,00 olması zorunludur. Ayrıca öğrencilerin mezun olabilmesi için GANO'larının en az 2,00 olması zorunludur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı, Tel: +90 216 336 47 66 / +90 216 338 27 98 Fax: + 90 216 541 00 75 Adres: Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü 34668 İstanbul / Türkiye

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Hastalıkların/hastaların ve cerrahinin türüne göre anestezi açısından preoperatif, peroperatif ve postoperatif ihtiyaçlar doğrultusunda anestezi planı oluşturup Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı ile birlikte uygular.
  • Hastayı monitörize edip vital bulguları kayıt eder.
  • Hasta ile ilgili gerekli tüm kayıtları tutar.
  • Hastaya ve hastalığın özelliklerine uygun ilaçları, sıvıları, kan, kan ürünlerini hazırlayıp uygular.
  • Anestezi cihazı ve diğer yardımcı ekipmanların hazırlığını yapıp hastanın havayolu kontrolünü sağlar.
  • Reanimasyon, yoğun bakım ve ağrı ünitelerinde hasta gereksinimlerini saptayıp order’a göre gerekli bakım ve tedaviyi uygular.
  • Anestezi ile ilgili tüm uygulamaları tekniğine uygun olarak yapar.
  • İlkyardım gerektiren durumlarda gerekli uygulamaları yapar.
  • Acil durumlarda sakin, hızlı, seri ve doğru karar verir.
  • Temel mesleki bilgilere sahip olur.
  • Hastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık profesyonelleri ile sözlü ve yazılı iletişim kurar.
  • Mesleki ve evrensel değerler doğrultusunda sürekli mesleki gelişim anlayışına sahip olur.
  • Entellektüel ve sosyal açıdan kendisini geliştirmeye yönelik olarak ulusal ve evrensel değerleri ilke edinir.
  • Kalitenin geliştirilmesi ve kalite standartları konusunda bilgi sahibi olur.

İçerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat