Program Tanımları
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 1990 yılında faaliyetine başlamıştır. Aynı yıl bölüm başkanlığı görevine M.Ü. Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Gürmen atanmıştır. Program Koordinatörlüğü 2000-2019 yılları arasında Dr. Öğretim Üyesi Nuran Akyurt tarafından yürütülmüş olup 9 Ocak 2019 tarihinden itibaren Öğr. Gör. Ayşe Gül Ayfer Köse tarafından yürütülmektedir. İdari ve akademik faaliyetlerin yürütülmesinde 1 Dr. Öğretim Üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 1 sağlık teknisyeni görev almaktadırlar.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı'nı başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Lise ve/veya dengi meslek lisesi mezunu olmak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) ve/veya Sınavsız Geçiş Sistemi ile yerleşmiş olmak
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı'na kayıt yaptıran öğrenciler için her akademik dönem başında İngilizce muafiyet sınavı yapılmaktadır. İngilizce dersi için öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki İngilizce dersinden muaf olurlar. Ayrıca Programımıza kurum içi, kurumlar arası ve yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi esaslarına göre daha önce aldıkları ve başarılı oldukları derslerden muaf tutulurlar.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencilerinin mezun olabilmek için 4 yarıyılda toplam 90 kredi ve 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için öğrenciler 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
2 yıllık 4 dönemden oluşmaktadır. Türkiye son yıllarda Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecine girmiştir. Hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur. Bu gerçeklerden yola çıkarak hekim tarafından hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan tüm Radyodiagnostik modalitelerde (Konvansiyonel ve Dijital Radyoloji, Floroskopi, Dijital Substraksiyon Anjiografi, Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme) aynı zamanda nükleer tıp (SPECT, PET, PET-CT) ve Radyoterapide (Simülatör, Lineer Akselatör vb ) aldıkları eğitim-öğretim doğrultusunda bilgi ve iletişim becerilerini kullanabilen, gelişen teknolojiyi sahada uygulayabilecek teknik donanımda, bilgiyi sentezleme becerisine sahip, göz ve el koordinasyonunu rahat kullanabilen radyoloji uzmanı ve diğer sağlık personeli ile koordinasyon sağlayabilecek nitelikli teknik elemanların yetiştirmektir.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı mezunları devlet, üniversite, özel hastaneleri, özel tıp merkezleri ve özel görüntüleme merkezlerinin Radyoloji (Konvansiyonel Radyoloji, Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans, Anjiografi, Mamografi, Fluoroskopi), Nükleer Tıp ve Radyoterapi departmanlarında tekniker unvanıyla çalışabilir.
Mezun veya mezun olabilecek durumda olan Tıbbi Görüntüleme Teknikleri öğrencileri, Dikey Geçiş Sınavı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilan edilen lisans programlarına (Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri) başvurabilirler.
Bir eğitim-öğretim yılı içinde bir yarıyıl derslere devam eden öğrenciler için her yarıyılda, bir ara sınav, bir yarıyıl sonu sınavı yapılmaktadır. Ara sınav 1,2,3 ve 4'e kadar yapılabilir. Ayrıca ödev, proje, quiz,... eklenebilir. Bir dersin başarı notu, ara sınav notunun %60’ı ile yarıyıl sonu sınavının %40’ının toplanması ile belirlenir. Öğrencilerin derslere %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır. 4'lük not sistemi ve harfli sistem kullanılır. Ölçme ve değerlendirmede bağıl sistem kullanılmaktadır.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğrencilerinin mezun olabilmek için 4 yarıyılda toplam 90 kredi ve 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için öğrenciler 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar.
Tam Zamanlı
Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Ayşe Gül Ayfer Köse E-Posta Adresi: aysegul.kose@marmara.edu.tr Tel:: (216) 777 4979 Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Özcan Sabancı Binası, Kartal Yerleşkesi, Cevizli Mahallesi, D-100 Güney Yanyolu Üzeri, 34865 Kartal - İstanbul Tel: (0216) 777 4950 Faks: (0216) 777 4951 E-Posta Adresi:: shmyo@marmara.edu.tr
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programın'nda 1Dr. Öğretim Üyesi, 2 Öğretim Görevlisi ve 1 Sağlık Teknisyeni görev yapmaktadır.