Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Alman Dili ve Edebiyatı

Anabilim Dalımız 1994 yılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak tezli yüksek lisans programına öğrenci almaktadır.

Programın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından Alman Dili ve Edebiyatı alanında tezli yüksek lisans (master) derecesine sahip olunur.

Lisans mezunu olmak, ALES ve yabancı dil sınavlarından Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen puanlara sahip olmak. Başvuru koşullarını sağlayan adaylar mesleki bilgi değerlendirme sınavına girerler, sınavda başarılı olan adaylar mülakata alınırlar. Başarı notu Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarınca hesaplanır.

Formal, adayların lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir.

Lisans mezunu olmak ve Alman Dili ve Edebiyatı üzerine araştırma yapabilecek kadar ön bilgi ve Almanca bilgisine sahip olmak.

Alman Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı’nın azami süresi altı yarıyıldır. Tez aşamasına geçebilmek için öğrencilerin en geç 4. yarıyılın sonunda bütün derslerini, genel ağırlıklı not ortalamaları en az 2,50 olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Tez aşamasında hazırlanan tez en geç altıncı yarıyıl içinde jüri önünde savunulur ve tez jüri tarafından başarılı kabul edildiği takdirde öğrenci mezun olmaya hak kazanır. Akademik kadromuz 2 profesör, 3 doçent, 1 doktor öğretim üyesinden oluşmaktadır.

Mezunlarımız üniversitelerde araştırma ve öğretim görevlisi olarak görev alabilirler. Mezunlarımızın ayrıca Almancanın kullanıldığı çeviri, yayınevi, çokuluslu firmalar gibi çok geniş bir iş yelpazesinde çalışma olanakları bulunmaktadır.

Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı kapsamında doktora programı da mevcuttur. Doktora programına başvuran adayların tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Başvuru yapan öğrenciler Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün belirlediği kurallar çerçevesince programa kabul edilirler.

Programda, üniversitemizin akademik takviminde belirtilen tarihlerde yarıyıl başına her ders için bir yarıyıl içi değerlendirme ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılmaktadır. Yarıyıl içi değerlendirme araçları en az bir ara sınav, ödev, uygulama veya diğer çalışmalardan oluşur. Her bir yarıyıl içi değerlendirme 100 puan üzerinden notlandırılır ve başarı notuna katkısı %40’tır. Yarıyıl sonu sınavı 100 puan üzerinden notlandırılır ve başarı notuna katkısı, %60’tır. Geçme notu 65’tir. 100 üzerinden hesaplanmış olan başarı notu doğrudan dönüşüm sistemi kullanılarak harfli başarı notuna dönüştürülür. Bütün derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler 2,50 genel ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaları şartıyla tez aşamasına geçerler.

Alman Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı ders ve tez aşamalarından oluşmaktadır. Tez aşamasına geçebilmek için öğrencilerin en geç 4. yarıyılın sonunda bütün derslerini, genel ağırlıklı not ortalamaları en az 2,50 olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Tez aşamasında hazırlanan tez jüri önünde savunulur ve tez jüri tarafından başarılı kabul edildiği takdirde öğrenci mezun olmaya hak kazanır.

Tam Zamanlı

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Yasemin Balcı Adres: Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A Blok 3. Kat İletişim: 0216 777 3241 / 3245 Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Habib Tekin Adres: Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A Blok 3. Kat İletişim: 0216 777 3242 / 3245

Öğrenciler üniversitenin olanaklarından yararlanabilirler.

• Almanca herhangi bir metni inceleyebilecek yetiyi kazanma becerisi
  • Başka akımlarla karşılaştırma becerisi
  • Kendi yeterliliklerinin farkına varma becerisi
  • Edebi eserin çözümlemesinde kullanabileck metodları uygulayabilme becerisi