Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Doktora - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Alman Dili ve Edebiyatı

Program Tanımları

Kuruluş

Anabilim Dalımız 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak doktora programına öğrenci almaktadır.

Kazanılan Derece

Programın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından Alman Dili ve Edebiyatı alanında doktor unvanına sahip olunur.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Tezli yüksek lisans mezunu olmak, ALES ve yabancı dil sınavlarından Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen puanlara sahip olmak. Başvuru koşullarını sağlayan adaylar meslekî bilgi değerlendirme sınavına girerler, sınavda başarılı olan adaylar mülakata alınırlar. Başarı notu Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarınca hesaplanır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Formal, adayların tezli yüksek lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans mezunu olmak ve Alman Dili ve Edebiyatı üzerine araştırma yapabilecek kadar ön bilgi ve Almanca bilgisine sahip olmak.

Program Profili

Alman Dili ve Edebiyatı Doktora Programı’nın azami süresi on iki yarıyıldır. Tez aşamasına geçebilmek için öğrencilerin en geç 4. yarıyılın sonunda bütün derslerini, genel ağırlıklı not ortalamaları en az 3,00 olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girer. Yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşan yeterlik sınavında öğrencinin, alanındaki temel konular ve kavramların yanı sıra hazırlayacağı tez ile ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığı ölçülür. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler tez aşamasına geçmeye hak kazanırlar. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde öncelikle tez önerisi savunulur, ardından yılda en az iki defa toplanan tez izleme komitesi öğrencinin çalışmalarını değerlendirir. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara göre doktora savunma sınavına girmeye hak kazanan öğrenci tezini savunma jürisi önünde savunur ve kabul edilmesi halinde mezun olmaya hak kazanır. Akademik kadromuz 2 profesör, 3 doçent, 1 doktor öğretim üyesinden oluşmaktadır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Mezunlarımız üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev alabilirler. Mezunlarımızın ayrıca Almancanın kullanıldığı çeviri, yayınevi, çokuluslu firmalar gibi çok geniş bir iş yelpazesinde çalışma olanakları bulunmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Doktora Programı’nı tamamlayan mezunlar, gerekli şartları sağlamaları halinde akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Programda, üniversitemizin akademik takviminde belirtilen tarihlerde yarıyıl başına her ders için bir yarıyıl içi değerlendirme ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılmaktadır. Yarıyıl içi değerlendirme araçları en az bir ara sınav, ödev, uygulama veya diğer çalışmalardan oluşur. Her bir yarıyıl içi değerlendirme 100 puan üzerinden notlandırılır ve başarı notuna katkısı %40’tır. Yarıyıl sonu sınavı 100 puan üzerinden notlandırılır ve başarı notuna katkısı, %60’tır. Geçme notu 75’tir. 100 üzerinden hesaplanmış olan başarı notunun doğrudan dönüşüm sistemi kullanılarak harfli başarı notuna dönüştürülür. Bütün derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler 3,00 genel ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaları şartıyla doktora yeterlik sınavına girebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Alman Dili ve Edebiyatı doktora programı ders ve tez aşamalarından oluşmaktadır. Tez aşamasına geçebilmek için öğrencilerin en geç 4. yarıyılın sonunda bütün derslerini, genel ağırlıklı not ortalamaları en az 3,00 olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girer. Yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşan yeterlik sınavında öğrencinin, alanındaki temel konular ve kavramların yanı sıra hazırlayacağı tez ile ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığı ölçülür. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler tez aşamasına geçmeye hak kazanırlar. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde öncelikle tez önerisi savunulur, ardından yılda en az iki defa toplanan tez izleme komitesi öğrencinin çalışmalarını değerlendirir. Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara göre doktora savunma sınavına girmeye hak kazanan öğrenci tezini savunma jürisi önünde savunur ve kabul edilmesi halinde mezun olmaya hak kazanır.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Yasemin Balcı Adres: Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A Blok 3. Kat İletişim: 0216 777 3241 / 3245 Erasmus Koordinatörü: Doç. Dr. Habib Tekin Adres: Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi A Blok 3. Kat İletişim: 0216 777 3242 / 3245

Bölüm Olanakları

Öğrenciler üniversitenin olanaklarından yararlanabilirler.

Program Çıktıları

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.

  • Almanca herhangi bir metni inceleyebilecek yetiyi kazanma becerisi
  • Başka akımlarla karşılaştırma becerisi
  • Kendi yeterliliklerinin farkına varma becerisi
  • Edebi eserin çözümlemesinde kullanabilecek metodları uygulayabilme becerisi
  • Önerilen çözümü değerlendirebilme becerisi
  • Metne uygun metod seçiminde karar alabilme becerisi
  • Öğrenim alanı ile ilgili temel mesleki bilgiler edinme becerisi
  • Disiplinler arası çalışabilme becerisi
  • Bilgiyi uygulamada kullanabilme becerisi
  • Bilgiyi yeni durumlara uyarlayabilme becerisi
  • Çeviri yapabilme becerisi
  • Konuyu kendi başına bilimsel olarak araştırma becerisi
  • Ana dilde ve Almanca yazılı ve sözlü sunum yapabilme becerisi
  • Almanca yazma, anlayabilme ve konuşma becerisi
  • Edebi akımlar üzerine çalışabilme ve uzmanlaşabilme becerisi

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat