Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Coğrafya

Program Tanımları

Kuruluş

Coğrafya Tezli Yüksek Lisans Programı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı bünyesinde 2009 yılında açılmıştır. 2010-2011 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bu programın süresi 6 yarıyıldan oluşmaktadır. Program coğrafya alanında zorunlu ve seçmeli dersleri içermekte olup, yüksek lisans tezi hazırlanmaktadır.

Kazanılan Derece

Coğrafya Bilim Uzmanı

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması. Akademik Personel ve Yükseköğretim Lisansüstü Giriş sınavı (A-Les)

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Lisans mezunu veya denkliği tanınan bir fakülteden mezun olmak.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir. Detaylar için bakınız. http://marmara.edu.tr/mevzuat.pdf

Program Profili

Ders programı, Coğrafyanın 4 farklı Anabilim Dalına ait ilgili çeşitli derslerden (Fiziki Coğrafya, Beşeri ve İktisadi Coğrafya, Bölgesel Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ) oluşur. Her öğrenci alanla ilgili tez yapmak zorundadır. Dersler İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyelerince verilmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Program mezunları gerekli koşulları sağladıklarında, Pedagojik formasyon alan öğrenciler eğitim kurumlarında Coğrafya öğretmeni olabilirler. Ayrıca üniversitelerde Araştırma Görevlisi olarak akademisyenliğe başlayabilirler. Kamu ve özel sektörde olmak üzere CBS uygulamalarında (Altyapı, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler, Deniz Hizmetleri, Tarihi Çevre Koruma, Projeler, Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Turizm, Şehir Planlama, İmar, Harita, Deprem ve Zemin İnceleme, Kentsel Dönüşüm, Afet Koordinasyon, vs.) çalışabilirler. Ayrıca Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı bünyelerindeki çeşitli Müdürlüklerde jeomorfolog, klimatolog ve planlamacı olarak istihdam edilebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Coğrafya Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrenciler, doktora programlarına öğrenim görmek üzere başvurabilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için yarıyıl veya yıl esasına göre en az bir ara sınav notu verilir. Ara sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve /veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilr. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak ilgili Enstitünün akademik takviminde belirlenen süre içinde yapılır. Sınav evrakı ilgli öğretim üyesi tarafından beş yıl süre ile saklanır. Kredili bir dersten başarılı sayılabilmek için; a)Yarıyıl sonu sınavlarında yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 65 almış olmak. b)Başarı notu yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 65 almış olmak. Başarı notu ara sınav notunun % 40'ı ile final sınavının % 60'ı alınarak bulunur.

Mezuniyet Koşulları

Programda sunulan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçebilirler. Tezin tamamlanması ve jüri önünde savunulmasından sonra mezun olurlar.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Coğrafya Tezli Yüksek Lisans Programı tam zamanlı olarak yürütülmektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Prof. Dr. Nuriye GARİPAĞAOĞLU Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü 34722 Göztepe-İstanbul Tel: 00 90 216 346 45 53 / 1447 e-mail: nurtengunal@marmara.edu.tr Araş.Gör.Dr. Yasemin ÖZDEMİR Tel: 00 90 216 346 45 53 / 1326 e-mail: ozdemiry@marmara.edu.tr

Bölüm Olanakları

Bu program, Marmara Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından yürütülmektedir. Coğrafya Bölümü akademik kadrosunda 4 Profesör, 3 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümün fiziksel imkanları arasında teknik donanımlı amfi, sınıf ve CBS Laboratuvarı, kayaçlar koleksiyonu bulunmaktadır. Coğrafya Bölümünün, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Türkiyat Enstitüsü’nde lisansüstü programları bulunmaktadır.

Program Çıktıları

İçerik girilmemiştir.

  • Mezunlar yeryüzünün fiziki coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar yeryüzünün beşeri coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar yeryüzünün ekonomik coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar yeryüzünün siyasi coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar Türkiye'nin coğrafi özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar coğrafya araştırmalarında kullanılan metodları uygulama becerisi kazanır.
  • Mezunlar harita okuma ve çizme becerisi kazanır.
  • Mezunlar coğrafi araştırma ve arazi çalışması yapabilir.
  • Mezunlar disiplin içi takım çalışması yapabilme becerisi kazanır.
  • Mezunlar yaşam boyu öğrenme davranışı kazanır.
  • Mezunlar mesleki ve etik sorumluluk anlayışı kazanır.
  • Mezunlar disiplini profesyonel olarak eğitim-öğretim kuruluşlarında öğretebilir.

İçerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat