Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Doktora - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Coğrafya

Program Tanımları

Kuruluş

Coğrafya Doktora Programı, Coğrafya Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı bünyesinde 2011 yılında açılmıştır. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bu programın süresi 12 yarıyıldan oluşmaktadır. Program coğrafya alanında zorunlu ve seçmeli dersleri içermekte olup, doktora tezi hazırlanmaktadır.

Kazanılan Derece

Doktora programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Doktora Derecesi kazanırlar.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Doktora programına başvuruda adayın anadili dışında, YÖK/ÖSYM tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından birinden en az 55 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birinden denk bir puan almış olması gerekir. Ayrıca; Tezli yüksek lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde en az 60 ALES puanına veya Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen diğer sınavlardan birinden alınmış denk puana sahip olması gerekir. Doktora programlarında ALES puanının %50’si, mezuniyet/transkript not ortalamasının %20’si, meslekî bilgi değerlendirme sınavının %15’i, mülâkat sınavının %15’i dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. (http://dosya.marmara.edu.tr/ebe/YEN_Y_NETMEL_K_2017.pdf)

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Coğrafya Doktora Programının eğitim şekli; düzenlenmiş ve yapılandırılmış içeriklerden meydana gelen ve tasarlanmış bir öğrenme olarak tanımlanan Formal eğitimdir. Resmi bir tanınırlığı bulunmakta olup, maksimum 12 yarıyıllık eğitimin sonunda diploma verir. Ayrıca, müfredat, ortam ve yönetim açısından belirli kurallara ve yönetmeliklere bağlıdır. “Yükseköğretim Kurumlarında Lisansüstü Düzeydeki Programlar Arasında Geçiş Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Coğrafya Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi için 60 AKTS’den az olmamak üzere, en az 7 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS’den oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS’den oluşur. Öğrencilerin yeterlilik sınavına girebilmeleri için 4.00 üzerinden en az 3.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olması gerekir.

Program Profili

Alanın gerektirdiği bilgi ve teknolojik donanımlara sahip araştırmacıların ihtisaslaşmasını sağlamak, toplumun hizmetine sunmak.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Coğrafya Doktora Programı mezunları gerekli koşulları sağladıklarında, üniversitelerde Doktor Öğretim Üyesi olarak akademisyenliğe başlayabilirler. Kamu ve özel sektörde olmak üzere CBS uygulamalarında (Altyapı, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler, Deniz Hizmetleri, Tarihi Çevre Koruma, Projeler, Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Turizm, Şehir Planlama, İmar, Harita, Deprem ve Zemin İnceleme, Kentsel Dönüşüm, Afet Koordinasyon, vs.) çalışabilirler. Ayrıca Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı bünyelerindeki çeşitli Müdürlüklerde jeomorfolog, klimatolog ve planlamacı olarak istihdam edilebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Coğrafya Doktora Programından mezun olan öğrenciler, doktora sonrası çeşitli programlarda öğrenim görmek üzere başvurabilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Coğrafya Doktora Programında Her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı vardır. Başarı notuna, ara sınav katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavı katkısı % 60 oranlarında etki eder. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin YANO’su ile GANO’su Üniversitede uygulanan sınav ve başarı değerlendirme sistemine göre hesaplanır. Yeterlik sınavına girebilmek için GANO’nun en az 3,00 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için 21 ulusal krediden ve 240 AKTS kredisinden az olmamak üzere en az yedi ders, seminer çalışması, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, alanıyla ilgili tek ya da çok isimli ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan bir makale, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. 240 AKTS kredisinin 120 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 120 AKTS kredisi de uzmanlık alan derslerinden oluşan tez çalışmasından oluşur.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Coğrafya Doktora Programı tam zamanlı olarak yürütülmektedir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Prof. Dr. Nuriye GARİPAĞAOĞLU Marmara Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü, 4. Kat A Blok, Göztepe Kampüsü Kadıköy/ İstanbul E-posta: nuriyeg@marmara.edu.tr (Bölüm Başkanlığı) Telefon Dahili: 3295

Bölüm Olanakları

Bu program, Marmara Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından yürütülmektedir. Coğrafya Bölümü akademik kadrosunda 4 Profesör, 3 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümün fiziksel imkanları arasında teknik donanımlı amfi, sınıf ve CBS Laboratuvarı, kayaçlar koleksiyonu bulunmaktadır. Coğrafya Bölümünün, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Türkiyat Enstitüsü’nde lisansüstü programları bulunmaktadır.

Müfredat

Müfredat