Doktora - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Ekonometri

1988 yılından beri Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde hizmet vermektedir.

Mezun olan öğrenciler ekonometri doktora diploması sahibi olur ve doktor olarak ünvan kazanırlar.

İki yıllık tezli yüksek lisans programlarından mezun olma şartı aranmaktadır. Ayrıca ALES puanının en az 60 yabancı dil puanının en az 55 olması gerekmektedir. Adaylar Ekonometri Bilim Dalı tarafından ilan edilen tüm sınav ve mülakatlara katılmak zorundadır.

Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurduğu doktora programından farklı alanda almış olan aday, Bilim Dalı ve Enstitü Yönetm Kurulu'nun belirleyeceği bilimsel hazırlık programına katılır.

Doktora öğrenim programı seçmeli derslerden oluşur. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir. Ekonometri doktora programındaki bir öğrenci, yeterlilik sınavını geçmek ve daha sonra tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, Sosyal Bilimler Enstitüsünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Bu savunma sonunda tezinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Ekonometri Doktora Programı, ekononometri ve ekonometrik yöntemler konusunda uzmanlaşmak, iktisadi ve finansal konularda araştırma yapmak isteyen veya yapılacak araştırmalarla ilgili bilgi ve deneyimini geliştirmek isteyenlere yönelik bir programdır. Her sektörde uygulama ve araştırma yapabilecek mezunlar yetiştirilmektedir.

Mezunlar TÜİK, DPT, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası gibi kamu kuruluşlarında; bununla birlikte sigortacılık, bankacılık, sermaye piyasası başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların araştırma-geliştirme (ARGE), planlama ve bütçe departmanlarında, piyasa araştırma ve pazar araştırma şirketlerinde istihdam edilebilmektedir.

Ekonometri doktora programına kayıtlı öğrenciler 1 ara sınav ve bir dönem sonu sınavına zorunlu olarak katılmaktadırlar. Derslerin öğretim üyeleri yarıyıl içinde ödev verebilirler. Arasınavın genel başarı notuna katkısı %40 iken, dönem sonu sınavının genel başarı notuna katkısı %60'dır.

Öğrencinin program dahilinde almış olduğu bütün derslerden başarılı olması ve not ortalamasının 4 üzerinden 3 olması, ayrıca yeterlilik sınavını geçmesi ve tez çalışmasını başarıyla bitirmiş olması gerekmektedir.

Prof. Dr. Ebru ÇAĞLAYAN AKAY Marmara Üniversitesi İKtisat Fakültesi, Ekonometri Bölümü ecaglayan@marmara.edu.tr

Alanında uzman ve deneyimli öğretim üyeleri, teorik dersler için sınıflar ve istatistiksel yazılım kullanımı için bir laboratuvar bulunmaktadır.

• İleri düzeyde ekonometri bilgisine sahiptir, ekonometrik yöntemlerin teorik yapılarını anlayabilir.
  • Yatay kesit, zaman serisi ve panel veriler ile mikro ve makro ekonometrik modeller kurabilir, araştırma ve uygulama yapabilir.
  • Gelişmiş iktisadi düşünce yeteneğine sahiptir. İktisadi olaylarla ilgili araştırma yapabilir ve sonuçlarını yorumlayabilir.
  • İleri ekonometrik yöntemlerin çeşitli ekonometrik paket programlarla uygulamalarını yapabilir.
  • Analitik düşünce yapısına sahiptir ve ihtiyaç duyduğu matematiksel ve istatistiksel kavram ve yöntemleri bilir.
  • Yapacağı araştırmaların ve kuracağı modellerin sonuçlarını yorumlayabilir ve konuyla ilgili öngörüde bulunabilir.
  • Yaptığı araştırmalarla ilgili, sunum hazırlayabilme, raporlayabilme ve karar verme becerisine sahiptir.
  • Raporlanmış ekonometrik çalışmaları inceleme, eleştirme ve geliştirme becerisine sahiptir.
  • Disiplinler arası ve grup çalışmaları yapma yeteneğine sahiptir.
  • Ortaya koyduğu tezleri konu bütünlüğünü sağlayarak teorik ve uygulamalı olarak inceleyebilir.