Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Felsefe ve Din Bilimleri

Prof. Dr. Ali DURUSOY Felsefe ve Din Bilimleri Anabilimdalı Felsefe ve Din Bilimleri Bilimdalı Başkanı M.Ü. İlahiyat Fakültesi Mahir İz Cad. Nr. 2 Bağlarbaşı 34662 Üsküdar / İSTANBUL Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanlığı Dekanlık Binası No: 21 Tel : 0216 651 43 75 (PBX)-310 dahili. Faks : 0216 651 43 83 durusoyali@hotmail.com

• Mantığın bilimler arasındaki yerini ve klasik mantığın genel özelliklerini anlar.
  • Dinî fenomenleri fenomenolojik yöntemle analiz eder.
  • Dinlerde ortak olarak gözlemlenen veya ibadet maksadıyla yerine getirilen dini fenomenleri tanıyarak mahiyet ve tezahürlerini açıklar.
  • Dinler tarihinin ana temaları ve metodolojisini genel olarak kavrar.
  • İslam-Hıristiyan münasebetlerinin tarihsel gelişimini, kutsal metinler ve teolojik metinler çerçevesinde analiz eder.
  • Günümüz dünya dinleri hakkında bilgi edinir.
  • Aristo ve Platon felsefelerini filozofların metinleri ışığında karşılaştırır.
  • Doğu Düşünceleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Aydınlanma felsefesininin temel özelliklerini niteler.
  • Çağdaş Türk Düşüncesinin problemlerini tarihi ve felsefi bir perspektifle kritik eder.
  • Din felsefesinin başlıca konularından olan dinî dil tasavvurunu ilgili literatür ışığında kavrar.
  • Dinî çoğulculuk tartışmaları ve çoğulcu yaklaşımı benimseyen filozof ve düşünürlerin yaklaşımlarını değerlendirir.
  • Tez, kitap, makale ve ansiklopedi maddesi gibi araştırmalarda ihtiyaç duyulan yöntem ve teknik becerileri elde eder.