Program Tanımları
Bu program, gazeteciliğin özünü ve hedefini, tarihsel olarak yaşadığı değişimi bilimsel olarak açıklamaya çalışır. Siyasi, iktisadi, toplumsal, kültürel, teknolojik gelişmelerin gazetecilik üzerindeki etkisini inceler. Gazetecilikteki farklı ekol, gelenek ve anlayışları tahlil eder.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler "UZMAN" ünvanını kazanırlar.
Program mülakat ile öğrenci kabul etmektedir. Öğrenci kabulünde uygulanan puanlama dağılımı %20 Transkript Notu, %50 ALES Notu, %15 Bilimsel Hazırlık Sınavı Notu, %15 Mülakat Notu şeklindedir.
Program 1 Mart 2004 tarih ve 25389 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Marmara Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde yer alan şartlar çerçevesinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir. Yatay geçiş süreci tamamlanan öğrencilerin intibak işlemleri aynı yönetmeliğin ilgili maddelerine uygun olarak gerçekleştirilir.
Programdan mezun olabilmek için derslerin başarıyla tamamlanması ve bilimsel yöntemlere uygun olarak hazırlanmış yüksek lisans tezinden başarılı olması şarttır.
Bu program, gazetecilik mesleğinin önemini, kamuoyu oluşturmadaki işlevini bilen, meslek etiğine inanan, mesleğin gerektirdiği donanıma sahip, Türkiye'nin yanı sıra dünyayı da yakından izleyen, konulara geniş bir başık açısıyla yaklaşan, alanında uzmanlaşmış kişiler yetiştirmeyi amaçlar.
Bu programdan mezun olanlar, medyanın tüm alanlarında ve her düzeyde çalışabilir, akademik kariyer yapabilir, kamuda ve özel sektörde basın danışmanı, basın sözcüsü olarak istihdam edilebilirler.
Programdan mezun olanlar, akademik kariyerin devamında Genel Gazetecilik Doktora programını tercih edebilirler. Doktora programına başvurabilmek için ALES'ten 65 puan ve üzeri, ÜDS'den 60 puan ve üzeri not almak gerekir. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra öğrencilerin değerlendirilmesinde uygulanan puan dağılımı şu şekildedir: ALES % 50, Transkript % 20, Mülakat % 30.
Eğitimin ders aşamasındaki değerlendirmede bir yarıyıl içi sınav notu, bir de yarıyıl sonu sınav notu dikkate alınır. Yarıyıl içi sınav notu kapsamında bir adet yarıyıl içi sınavı yapılarak değerlendirmeye tabi tutulur. Başarı notu hesaplanmasında uygulanan puanlama yüzdeleri yarıyıl içi notunun % 40'ı ve yarıyıl sonu sınavının % 60'ı şeklindedir. Eğitimin tez aşamasında ise öğrencinin hazırlamış olduğu tezini jüri önünde savunarak, jüri üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması beklenir.
Mezun olabilmek için öğrencinin seminer dersi dahil tüm derslerini başarıyla tamamlayarak 2,50 GANO'ya ulaşması ve bu şartla yüksek lisans tezini jüri önünde savunarak jüri üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması gerekir.
0
Prof. Dr. Emre Bağce, +90 (212) 233 04 47, emrebagce@yahoo.com
-