Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Temel İslam Bilimleri

İslam Hukuku Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 1983 yılında kurulmuştur.

İslam Hukuku Uzmanı

Lisans mezunu olmak ve Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan yeterli puanı almış olmak

Lisans mezunu veya denkliği tanınan bir fakülteden mezun olmak.

Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir. Detaylar için bakınız. http://marmara.edu.tr/mevzuat.pdf

Ders programı, İslam hukukunun çeşitli konularını içeren derslerden oluşur (İslam Hukuk Metodolojisi, İslam İktisadı, İslam Hukuk Metinleri, Çağdaş Fıkıh Problemleri gibi). Öğrenci ders dönemini tamamlayarak İslam Hukuku alanında tez yapmak zorundadır. Dersler Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından yürütülür.

Mezunlar pedagojik formasyon sahibi olmak şartıyla Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli pozisyonlarında görev alabilirler. Ayrıca üniversitelerin İslam Hukuku ile ilgili akademik kadrolarında yer alabilirler.

Mezun öğrenciler Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora yapabilirler.

Her ders için yarıyıl veya yıl esasına göre en az bir ara sınav notu verilir. Ara sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve /veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak ilgili Enstitünün akademik takviminde belirlenen süre içinde yapılır. Sınav evrakı ilgili öğretim üyesi tarafından beş yıl süre ile saklanır. Kredili bir dersten başarılı sayılabilmek için; a)Yarıyıl sonu sınavlarında yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 65 almış olmak. b)Başarı notu yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 65 almış olmak. Başarı notu ara sınav notunun % 40'ı ile final sınavının % 60'ı alınarak bulunur.

Programda sunulan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçebilirler. Tezin tamamlanması ve jüri önünde savunulmasından sonra mezun olurlar. Ayrıca bir öğrencinin yüksek lisans programından mezun olabilmesi için tüm derslerden not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olması gerekir.

Prof.Dr. Fahrettin Atar, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bağlarbaşı Kampüsü, Mahir İz Cad. No: 2 Üsküdar İstanbul. Ofis: Dekanlık binası 2. kat. Ofis Tel No: 0216 651 4375-1300 e-mail: fatar@marmara.edu.tr

• İslam hukuku ve metodolojisine dair temel metinleri anlayıp yorumlayabilme
  • İslam hukukunun tarihini ve gelişim aşamalarını diğer hukuk sistemleriyle mukayeseli olarak tanıyıp yorumlama
  • İslam hukuku alanında elde edilen bilgileri modern hukuk kavramları ile mukayeseli olarak değerlendirebilme