Program Tanımları
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 1983 yılında kurulmuştur.
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü'ne Bağlı Olarak Doktora
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü mevzuat kitabında belirtilen koşul ve kurallar geçerlidir.
Yüksek Lisans mezunu olmak.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir. Detaylar için bakınız. http://marmara.edu.tr/mevzuat.pdf
Ders programı, İslam Sanatları'nın çeşitli konularını içeren derslerden oluşur (Hat Sanatı ve Ekolleri, İslam Coğrafyası'nda Sanat, Batı Etkisinde Türk Sanatı gibi). Öğrenci ders dönemini tamamlayarak İslam Sanatları alanında tez yapmak zorundadır. Dersler Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve ilgili bölümlerin öğretim görevlileri tarafından yürütülür.
Mezunlar pedagojik formasyon sahibi olmak şartıyla Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli pozisyonlarında görev alabilirler. Ayrıca üniversitelerin İslam Sanatları ile ilgili akademik kadrolarında yer alabilirler.
Doktorasını tamamlayan öğrenciler dilerlerse doktora sonrası çalışmalarını sürdürerek ileri ünvanları elde edebilirler.
Her ders için yarıyıl veya yıl esasına göre en az bir ara sınav notu verilir. Ara sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve /veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilr. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak ilgili Enstitünün akademik takviminde belirlenen süre içinde yapılır. Sınav evrakı ilgli öğretim üyesi tarafından beş yıl süre ile saklanır. Kredili bir dersten başarılı sayılabilmek için; Yarıyıl sonu sınavlarında doktora programlarında yüz üzerinden en az 75 almış olmak. Başarı notu ara sınav notunun % 40'ı ile final sınavının % 60'ı alınarak bulunur.
Programda sunulan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, doktora yeterlilik sınavında da başarılı olduktan sonra tez aşamasına geçebilirler. Tezin tamamlanması ve jüri önünde savunulmasından sonra mezun olurlar.
0
Posta Adresi : Mahir İz Cad. Nr. 2 Bağlarbaşı 34662 Üsküdar / İSTANBUL Tel : 0216 651 43 75 (PBX) Dahili:1284 Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Aziz Doğanay e-posta: azizdoganay@marmara.edu.tr
-