Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Kamu Yönetimi

Türkiye’nin sosyo-ekonomik açıdan en büyük kenti olan İstanbul’un tarihsel, sosyal, kültürel, mimari, ekonomik, sanatsal, coğrafi, çevresel vb. açılardan bilimsel ve akademik bir yaklaşımla çalışılması, kentin mevcut durumunun ve gelecekte alacağı biçim ve konumun şekillenmesine yönelik olarak, 15.08.2008 yılında kurulmuştur. 2009 - 2010 Eğitim Öğretim yılında, 20 öğrenci Yüksek Lisans Programına alınmıştır.

İstanbul Araştırmaları Yüksek Lisans

Programa başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM’ce merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde, 100 üzerinden en az 60standart puanı almış olduklarını gösteren belge, Yükseköğretim Kurulu’nca ilan edilen eşdeğer puanları (GRE veya GMAT) gösteren belgeyi ibraz etmeleri, Dilekçe, Diploma yurt dışından alınmış ise, bunun Yükseköğretim Kurulu’nca denkliğinin kabul edildiğine dair belge, Program kontenjanı yirmi (20) kişidir.

Muafiyet yoktur.

Programın toplam kredi miktarı 30 olup; ilk yarıyıl ve ikinci yarıyıl toplam 15’er kredi karşılığı 5’er ders okutulacaktır. Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı (6) yarıyıldır.

İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı; İstanbul örneğinde çokdisiplinli konuları, akademik çerçevede ele almayı amaçlamıştır. İstanbul Araştırmaları Ders Programı 1. YARIYIL DERSLERİ İstanbul Tarihi İstanbul’un Yönetim Yapısı ve Yönetişim Süreci İstanbul’un Ekonomik Yapısı ve Gelişimi İstanbul ve Kent Planlaması Karşılaştırmalı Metropoliten Yönetimler Bilimsel Araştırma Yöntemleri II. YARIYIL DERSLERİ İstanbul Kültürü ve Estetiği İstanbul ve Çevre Yönetimi İstanbul’un Demografik Yapısı Stratejik Yönetim ve İstanbul’da Stratejik Planlama Metropoliten Finansman Yönetimi Seminer

Bu program rehberliğinde, İstanbul kenti, kuruluşundan günümüze detaylı bir şekilde çalışılacak ve kentin geleceğinin bir dünya kenti olarak şekillenmesine yönelik kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılacaktır. Aynı zamanda, kent üzerine yapılan bilimsel çalışmaların koordine edilmesi ve yönlendirilmesi olanaklı olacaktır.

İstanbul Araştırmaları Programı Yüksek Lisans'ı biteren öğrenciler Doktora programına başvurabilirler. İstanbul Araştırmaları Doktora programı açılmamıştır.

Vize sınavının %40'ı, Final sınavının %60'ı alınır. Ders başarı notu 65'dir. Yüksek Lisans Mezuniyet derecesi için 70 puan almak gereklidir.

Tüm derslerden başarılı olmak, 2,0 ortalama ve Yüksek Lisans Tezi'nden başarılı olmak gereklidir.

Program Başkan: Prof. Dr. Recep BOZLAĞAN Telefon: 0212 5167 20 16 Gsm: 0533 746 53 47 e-posta: rbozlagan@marmara.edu.tr recepbozlagan@gmail.com Adres: Marmara Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, Soğanağa Mah. Nur Sok. No: 9/11 Eminönü-İstanbul

• Anadilde yazılı ve sözlü sunum yapma yeteneği
  • Bilgiye ulaşma, disiplinler arası araştırma yapabilme bilimsel çalışmalarda ve uygulamada kullanabilme becerisi
  • Çevre koruma yöntemlerinin değerlendirilmesi