Doktora - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Maliye

Doktora

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) 65 (GRE 658 veya GMAT 486) sözel/eşit ağırlık puanı almış olması ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 60 (KPDS, TOEFL eşdeğerleri) puanı almış olması gerekmektedir. İlgili bölüm tarafından yazılı veya sözlü olarak yapılan mesleki bilgi değerlendirmesi sınavında başarılı olan öğrenciler kesin kayıt hakkı kazanırlar.

Program 1 Profesör, 3 Doçent ve 1 Yardımcı Doçentten oluşmaktadır. Programda haftalık 18 saat üzerinden 6 ders okutulmaktadır. Bu dersler ''1982 sonrasında Türkiye'de uygulanan maliye politikaları'', ''Açık ekonomide maliye politikası'', ''Avrupa Topluluğu bütçe politikası'', Kamu kesimi finansmanı'', ''Küresel kamu maliyesi'' ve ''Vergi politikası''dır. Programın temel amacı akademik düzeyde öğrencilerin küresel mali olayları analiz kabiliyetinin geliştirilmesidir.

Öğrenciler ''doktor'' ünvanıyla mezun olmaktadırlar. İlgili alanda ''uzman'' sıfatıyla hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışabilirler. Teftiş ve denetim birimlerinde müfettişlik, kontrolörlük, mali analistlik gibi görevlerde bulunabilirler. Kamuda, gerekli sınavlarda başarı gösterdikleri takdirde; maliye müfettişi, hesap uzmanı, gelirler kontrolörü, kaymakam, idari hakim olabildikleri gibi akademik kadrolarda da çalışabilirler.

Yarı yıl içerisinde 1 ara sınav ve 1 final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Ara sınavın %40'ı, final sınavının %60'ı değerlendirmeye alınır. Derslerden başarılı olmak için 75/100 ve 3.00/4.00 puanlarını yakalamış olmak gerekmektedir.

Doktora ders ve yeterlilik aşamalarını başarıyla geçen öğrenciler ''doktora tezini'' tamamladıkları takdirde mezun olmaya hak kazanırlar.

T.C. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Ressam Namık İsmail Sok. No:1, P.K.34180 Bahçelievler, İstanbul, TURKEY. Tel. / Phone : +90 (212) 506 47 12/13 - 506 47 24 Faks / Fax : +90 (212) 506 88 61 e-posta / e-mail : sbe@marmara.edu.tr Web Sitesi : http://sbe.marmara.edu.tr TSE Web Sitesi : http://www.tse.gov.tr efmd Web Sitesi : http://www.efmd.be Program Başkanı: Doç. Dr. Mehmet Ali Özbudun

• Milli gelir genel dengesinin oluşma sürecince kamu kesimi dengesinin etkisi
  • mikro iktisat temelli genel dengeden makro iktisat temelli genel dengeye ulaşma
  • kamu açık ve fazlaların makro ekonomik etkileri