Program Tanımları
1982 yılında kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1984 yılında yüksek lisans düzeyinde eğitim öğretime başlanmıştır. 1984'ten 2012 yılına kadar eğitim öğretim faaliyeti Bahçelievler Yerleşkesi’nde sürdürmüştür. 2012 yılından itibaren Göztepe Kampüsü'nde eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürmektedir
Yüksek lisans
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitim Giriş Sınavından 60 puan almış olması gerekir. Bilim dalı tarafından yapılan Yazılı veya sözlü sınavdan başarılı olması gerekir.
Yüksek öğretim mevzuatına göre formal eğitim verilmektedir. Öğrencilere yatay geçiş yapma imkanı tanınmıştır. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az iki yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Ayrıca bölümümüzde Erasmus Avrupa Birliği programı da mevcuttur.
Öğrencilerin 30 AKTS kredisini tamamlamış olması gereklidir. 4 üzerinden alınması gereken not ortalaması 2,5’tir. Dersleri tamamlayan öğrencilerin bitirme tezi hazırlaması zorunludur.
Maliye Teorisi Yüksek Lisans programı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin Maliye alanındaki temel teorik bilgilerini ileri düzeye taşımak, öğrencilerin hukuki olayları mali araçlar kullanarak formüle edebilme ve açıklayabilme yeteneğini geliştirmek ve uluslar arası literatürdeki güncel gelişmeleri takip edebilecek, yeterli bilgi ve beceriye sahip maliyeciler yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Maliye Teorisi yüksek lisans programı mezunları ağırlıklı olarak Maliye Bakanlığı, Sayıştay gibi kamu kesimi bünyesinde istihdam edilmektedirler. Bununla birlikte denetim ve vergi alanında çalışan özel şirketler, hukuk büroları, mali müşavirlik hizmetleri gibi iş kollarında da istihdam edilen mezunlar söz konusu olabilmektedir.
Maliye Teorisi Yüksek Lisans programından mezun olan öğrenciler bölümümüz doktora programına ve ilgili diğer doktora programlarına geçiş yapabilirler. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe tüm teftiş ve denetim birimlerinde müfettişlik, kontrolörlük, mali analistlik gibi görevlerde bulunabilirler.
Maliye Teorisi yüksek lisans programı çerçevsinde öğrenciler, her ders için 1 adet ara sınav, 1 adet yarıyıl sonu sınavına girmektedirler. Bunun yanında ilgili derse göre; derse katılım, dersle ilgili hazırlanan proje ve sunumlar, yazılı ve sözlü çalışmalar, dersle ilgili değerlendirmelerde kriter olarak göz önünde tutulmaktadır.
Öğrencilerin 30 AKTS kredisini tamamlamış olması gereklidir. 4 üzerinden alınması gereken not ortalaması 2,5’tir. Dersleri tamamlayan öğrencilerin bitirme tezi hazırlaması zorunludur. Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisi mezun olmaya hak kazanır.
0
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü Ressam Namık İsmail sokak, No: 1,34180 Bahçelievler / İSTANBUL. tel: 212 507 99 25 / 1202 Program Başkanı: Prof. Dr. Turgay Berksoy, tel: 212 507 99 25 / 1204 email: tberksoy@marmara.edu.tr
-