Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezsiz Yüksek Lisans (II. Öğretim) - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Program Tanımları

Kuruluş

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı kapsamında eğitim veren Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2005 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Program ile reklamcılık alanında kavram ve kuramlara hakim, akademik literatürü değerlendirerek bilimsel çalışmalarda bulunabilen iletişimcilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans Programı, bir yıl süren ders aşamasının ardından öğrencinin alanla ilgili hazırladığı dönem projesi ile tamamlanmaktadır. Program kapsamında öğrencilerin, akademik kaynaklara ulaşabilecek, literatürden faydalanarak reklamcılık alanına ilişkin bilimsel çalışmaları gerçekleştirebilecek donanıma sahip olmaları sağlanmaktadır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara “Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans” diploması verilir

Kabul ve Kayıt Koşulları

Dört yıllık yüksek öğrenimini tamamlamış adaylar bu programa başvurabilirler. Tezsiz Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı ile gerektiğinde lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirmeye alınır. Başarılı olan asil adaylar ve varsa yedekleri ilgili Yönetim Kurulu kararı ile ve ilgili Müdürlükçe ilan edilir. Lisansüstü programları kazanan adaylar ilgili Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında ve istenen belgelerle birlikte ilgili Enstitü Sekreterliğine başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday bu hakkını kaybeder. Öğrenciler her yarıyıl kayıt işlemlerini yenilemek zorundadır.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Marmara Üniversitesi Lisanüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10. Maddesine göre üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az iki yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü mevzuat kitabında belirtilen koşul ve kurallar geçerlidir.

Program Profili

Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans Programı; akademik literatüre ve reklam alanıyla ilgili kavram ve kuramlara hakim, iletişim ile ilgili alanlara ve özellikle reklamcılığa dair konulara ışık tutabilecek bilimsel çalışmalar üretebilen, bilimsel araştırmalar tasarlayıp bunları yorumlayabilen ve aynı zamanda etik değerler ile hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş iletişimciler yetiştirmektedir. Bu programı genellikle iletişim, güzel sanatlar, işletme, felsefe, sosyoloji, psikoloji, dil bilimi ve edebiyat fakültelerinden mezun olan adaylar tercih etmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans Programı; ilgili alanlarda lisans eğitimini tamamlayanlar kişilere reklamcılık alanıyla ilgili kuramsal bilgilerin verilmesi yanında bilimsel araştırma yapmanın ilkeleri konusunda gerekli akademik bilginin aktarılmasını içermektedir. Bu doğrultuda, program mezunlarının eğitimini aldıkları alanlarda akademik pozisyonlarda ya da reklam sektöründe sahip oldukları kuramsal bilgileri hayata geçirmeleri mümkün olmaktadır. Hande Erkent; Kurumsal İletişim ve Pazarlama İletişimi Yöneticisi ( İstanbul Modern ) Engin Akyürek; Sinema ve dizi film oyuncusu (Bir Bulut Olsam, Fatmagül'ün Suçu Ne?) İpek Krom; halen MÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Reklamcılık ve Tanıtım Doktora programına devam etmekte (akademisyen) Ebru Güzel; Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi

Üst Derece Programlarına Geçiş

Reklamcılık ve Tanıtım Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları ve İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarda doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.Eğitimin ders aşamasındakii değerlendirmede bir yarıyıl içi sınav notu ve bir de yarıyıl sonu sınav notu dikkate alınır. Yarıyıl içi sınav notu kapsamında bir adet yarıyıl içi sınavı yapılarak değerlendirmeye tabi tutulur.Başarı notu hesaplanmasında uygulanan puanlama yüzdeleri yarıyıl içi notunun %40'ı ve yarıyıl sonu sınavının %60'ı şeklindedir.

Mezuniyet Koşulları

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü mevzuat kitabında belirtilen koşul ve kurallar geçerlidir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Eğitim Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd. MÜ Göztepe Yerleşkesi Göztepe, 34722 Kadıköy/İstanbul Tel: 0 216 777 20 00 Faks: 0 216 777 20 01

Bölüm Olanakları

Teorik ve pratik eğitim

Program Çıktıları

Bilgi

Kuramsal, Olgusal

- İletişimin kültürel boyutlarını inceleyebilecek ve üzerinde akademik çalışmalar yapabilir.

- Mesaj stratejisini kurumsal çerçevede ele alabilir

- Reklamcılığın temeli, multimedya, internet ve mobil iletişim pazarlama ilkeleri alanında bilgiye sahip olur.

- Reklam kampanyaları planlama ve değerlendirme aşamalarında temel yöntemler

Beceriler

Bilişsel, Uygulamalı

- Reklamcılık ve diğer pazarlama iletişimi çabalarının yorumlanma yeteneği

Yetkinlikler

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Öğrenme Yetkinliği

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Alana Özgü Yetkinlik

  • İletişimin kültürel boyutlarını inceleyebilecek ve üzerinde akademik çalışmalar yapabilir.
  • Mesaj stratejisini kurumsal çerçevede ele alabilir
  • Reklamcılığın temeli, multimedya, internet ve mobil iletişim pazarlama ilkeleri alanında bilgiye sahip olur.
  • Reklam kampanyaları planlama ve değerlendirme aşamalarında temel yöntemler
  • Reklamcılık ve diğer pazarlama iletişimi çabalarının yorumlanma yeteneği
  • Marka, marka imajı, marka yaratmak ve marka denkliği konusunda yetenek kazanır.
  • Bütünleşik pazarlama yönetimi ve stratejik rolü
  • Dağıtım kanalları, perakendecilik ve satın alma noktasıyla ilgili strateji oluşturma
  • Bilimsel araştırmanın ve sosyal olguların özellikleri
  • Yaratıcı düşünce ve reklam yazarlığı ve ilgili süreç

İçerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat