Program Tanımları
Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Yüksek Lisans Programı Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı, İktisat Anabilim Dalı bünyesinde kurulmuş olup 2005-2006 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamıştır.
Yüksek lisans derecesi (master)
Üniversitelerin dört yıllık lisans eğitimi veren bölümlerinden mezun olan adaylar programa başvurabilmektedir.
Programda bilimsel sınıfı bulunmamaktadır.
Enstitü'nün belirlediği başvuru kriterlerini sağlayan adaylar programa kabul için mülakat sınavına alınırlar.
Program, uluslararası ticaret ve uluslararası finans konularında teorik bilgilerin yanı sıra uygulama bilgilerini de içermektedir. Programda teori ve uygulama konularının eşit ağırlıkta olması gözetilmiştir. Program mezunları doktora programlarına katılabildikleri için teorik altyapının güçlü olması dikkate alınmıştır. Ayrıca mezunlar iş hayatına yönelik olarak da uygulama bilgileri ile donatılmaktadır
Program mezunları işletmelerin uluslararası ticaret departmanlarında, bankacılık, lojistik ve sermaye piyasası alanlarında istihdam edilebilmektedir. Bu programda yüksek lisans yapmış olmak bir çok işletme, aracı kurum ve banka tarafından tercih edilmektedir.
Programda iki yarıyıl eğitimini tamamlamış öğrencilerden not ortalaması 3.5 ve üzeri olanlar, ALES minimum 60 (EA) almış olanlar ve ÖSYM'nin yapmış olduğu yabancı dil sınavlarından en az 40 puan almış olanlar, istedikleri takdirde tezli programa geçiş başvurusu yapabilirler.
Programda sınavlar Enstitü'nün belirlediği kriterler koşullarında yapılmaktadır. Rektörlüğün ilan ettiği akademik takvim çerçevesinde her yarıyıl 1 ara sınav (vize) ve 1 final sınavı yapılmaktadır. Ayrıca öğrencinin sınıf içi derse katılımı ve hazırlayacağı ödevleri de ilgili dersin öğretim üyesi tarafından değerlendirmeye alınabilmektedir.
Programın eğitim süresi 4 yarıyıldır. 2 yarıyıl ders, 2 yarıyıl tez hazırlama süresidir. Tez aşamasında geçerli nedenlerle tezini 2 yarıyılda tamamlayamayan öğrencilere 2 yarıyıl daha ek süre verilir. Öğrenciler programı en fazla 6 yarıyıl içinde tamamlamak zorundadır. Ders aşamasından başarılı olabilmek için derslerden en az 65 almak zorundadırlar. Ayrıca tüm derslerin not ortalaması en az 75 olan öğrenciler o yarıyıl için başarılı kabul edilirler.Not sisteminde vize notu nun%40'ı,final notunun%60'ı esas alınır. Derslerden başarısız olan öğrencilere ek 1 yarıyıl daha verilir.Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçer.Tezini geçerli süre içinde tamamlayan ve başarı ile savunan öğrenciler mezun olurlar.
Dersler hafta içi akşam saat 17.00'den itibaren yapılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece dersler yüz yüze yürütülür.
Prof. Dr. Nurdan ASLAN Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü E- mail: nuraslan@marmara.edu.tr
Mezunlarımız gerek kamu, gerekse özel sektör kurumlarında istihdam edilmektedir. Özellikle özel sektörde bir çok firma programımız mezunlarını tercih edebilmektedir.