Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - İktisat

Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Yüksek Lisans Programı Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde İktisat Anabilim Dalına bağlı olarak kurulmuş olup 2005-2006 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamıştır.

Yüksek Lisans Derecesi (Master)

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren iktisat , işletme, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi , uluslararası ticaret, finans, bankacılık, sigortacılık, endüstri mühendisliği veya işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olan adaylar programımızda tercih edilmektedir. Ancak programımız disiplinler arası bir program olduğu için mühendislik, sosyoloji, psikoloji gibi farklı disiplinlerden de öğrenciler programa kabul edilebilmektedir.

Programımızda bilimsel hazırlık sınıfı yoktur.

Enstitü'nün belirleyeceği başvuru kriterlerini sağlayan adaylar programa kabul için yazılı ve mülakat sınavına alınırlar.

Program, uluslararası ticaret ve uluslararası finans konularında teorik bilgilerin yanı sıra uygulama bilgilerini de içermektedir. Programda teori ve uygulama konularının eşit ağırlıkta olması gözetilmiştir. Program mezunları doktora programlarına katılabildikleri için teorik altyapının güçlü olması dikkate alınmıştır. Ayrıca mezunlar iş hayatına yönelik olarak da uygulama bilgileri ile donatılmaktadır.

Program mezunları işletmelerin uluslararası ticaret departmanlarında, bankacılık, lojistik ve sermaye piyasası alanlarında istihdam edilebilmektedir. Bu programda yüksek lisans yapmış olmak bir çok işletme, aracı kurum ve banka tarafından tercih edilmektedir.

Programdan mezun olan bireyler doktora derecesi için başvurabilmekte ve kabul edilmektedir. Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Yüksek lisans mezunları gerek iktisat gerekse işletme anabilim dallarında doktora yapabilmektedir.

Programda sınavlar Enstitü'nün belirleyeceği kriterler çerçevesinde yapılmaktadır. Rektörlük tarafından ilan edilen akademik takvim çerçevesinde her yarıyıl 1 ara sınav (vize) ve 1 final sınavı yapılmaktadır. Ayrıca öğrencinin sınıf içi derse katılımı ve hazırlayacağı ödevleri de ilgili dersin öğretim üyesi tarafından değerlendirmeye alınabilmektedir.

Programın eğitim süresi 4 yarıyıldır. 2 yarıyıl ders, 2 yarıyıl tez hazırlama süresidir. Tez aşamasında geçerli nedenlerle tezini 2 yarıyılda tamamlayamayan öğrencilere 2 yarıyıl daha ek süre verilir. Öğrenciler programı en fazla 6 yarıyıl içinde tamamlamak zorundadır. Ders aşamasından başarılı olabilmek için derslerden en az 65 almak zorundadırlar. Ayrıca tüm derslerin not ortalaması en az 75 olan öğrenciler o yarıyıl için başarılı kabul edilirler. Not sisteminde vize notunun %40'ı, final notunun %60'ı esas alınır. Derslerden başarısız olan öğrencilere 1 yarıyıl daha ek süre verilir. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçer. Tezini geçerli süre içinde tamamlayan ve başarı ile savunan öğrenciler mezun olurlar.

YÖK ve/veya Üniversitemiz Senatosu tarafından aksi belirtilmediği sürece derslerimiz yüz yüze yapılmaktadır.

Prof.Dr.Nurdan ASLAN Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı E-mail: nuraslan@marmara.edu.tr Uluslararası Ticaret ve Para Tönetimi Bilim Dalı Başkanı e-mail:nuraslan@marmara.edu.tr Tel:0212 507 99 25 0212 505 99 30

Mezunlarımız, firmaların dış ticaret departmanlarında, banka, borsa gibi finans kurumlarında ve üniversitelerde akademik kadrolarda istihdam imkanı bulmaktadır.

• Dalgalı döviz kuru ve faiz oranı paritelerini teorik açıdan analiz etmek
  • Uluslararası ticaret ve para yönetimi işlemleri ile ilgili öneriler sunmak
  • Ekonomik problem ve küresel ticaretle ilgili öneri ve çözümler sunmak
  • Uluslararası ticaret ve döviz risk yönetimi alanlarında bilgi ve tecrübe edinmek