Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

Marmara Üniversitesi Yönetim ve Çalışma Psikolojisi 2003 yılına kadar "Endüstri İlişkileri" adı altında eğitim verilen bilim dalı olarak eğitim vermiştir. Bu tarihten sonra programın adı "Yönetim ve Çalışma Psikolojisi" olarak değiştirilmiştir. 2003-2004 eğitim ve öğretim yılından bu yana "Yönetim ve Çalışma Psikolojisi" bilim dalında eğitim ve öğretim hayatına devam edilmektedir.

Yönetim ve Çalışma Psikolojisi programını tamamlayanlar Yüksek Lisans derecesi kazanmaktadırlar

ALES’den eşit ağırlık puan türünde en az 60 almış olmak, 2,5 lisans not ortalamasına sahip olmak

Yükseköğretim kurumlarından alınan aynı veya yakın dersler için, muafiyet komisyonu kararları ile muafiyet olabilmektedir.

Lisans eğitimini tamamlamış olmak

Programımız yönetim ve organizasyon, insan kaynakları, çalışma psikolojisi, örgütsel davranış gibi alanlardan oluşmaktadır. Alanla ilgili temel kavramsal bilgilere, kuramsal ve uygulama açısından aralarındaki ilişkiyi kavrayacak şekilde sahiptir Alanın gerektirdiği araştırmaları yapma, araştırmalarını nasıl planlanacağı bilgisine ve bunu uygulayabilme becerisine sahiptir.

Mezunlarımız kamuda ve özel sektörde istihdam olanağına sahiplerdir. Özellikle özel sektörde insan kaynakları ve yönetime ilişkin departmanlarda üst ve orta kademede yönetici ve yetkili pozisyonlarında çalışabilmektedirler.

Yüksek lisans programlarından mezun olanlar doktora programlarına başvurabilir. Doktora programına başvurabilmek için ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından belirlenen ALES ve ÜDS puanlarına sahip olmak gerekir. Bu şartları sağlayan öğrenciler bilim sınavına ve mülakata girmeye hak kazanırlar.

Her ders için yarıyıl esasına göre en az bir ara sınav notu verilir. Ara sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve/veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilir. Yarıyıl sonu sınavlarında, 100 puan üzerinden en az 65 almış olmak gerekir. Başarı notunun 100 puan üzerinden en az 65 olması gerekir. Bir dersin başarı notu, ara sınav notu veya ara sınavlar not ortalaması ile yarıyıl sonu sınavı notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yarıyıl sonu notunun başarı notuna etkisi % 60’tır. Enstitülerde bütünleme sınavı uygulaması yoktur.

Mezuniyet için sosyal bilimler enstitüsü tarafından belirlenen süre içerisinde derslerin başarıyla bitirilmesi gerekmektedir. ayrica tezin tamamlanmasi ve jüri tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için bkz. http://sbe.marmara.edu.tr/rehber.pdf, s. 25-27.

Program Başkanı: Prof. Dr. Neslihan OKAKIN Adres: Marmara Üniversitesi, Anadolu Hisarı Kampusu, Spor Akademisi Durağı Karşısı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü BEYKOZ/İSTANBUL Telefon: (0216) 332 38 20 / 111

• Öğrenim alanı ile ilgili temel bilgileri kavramak
  • Bilgiyi uygulamada kullanabilme becerisi edinmek
  • Öğrenme ve analitik düşünme yeteneği kazanmak