Önlisans - Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu - Bankacılık ve Sigortacılık

Yüksekokulumuz bünyesinde, 22.12.1993 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla “Bankacılık” Programları (örgün-ikinci öğretim)” açılmış ve 1994–1995 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlanmıştır.

Ön lisans

Lise mezuniyet notları ile ÖSYM;nin yaptığı yerleştirme sonucu kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrencilerin, ilan edilen tarihler ve şartlar dahilinde kayıtları kabul edilir.

Öğrenciler meslek yada normal Lise Öğrenimini tamamlamış olması halinde bölümümüze başvurma hakkı kazanmaktadır.

ÖSYM Sonuçlarına göre.

Programın amacı, ülkemizde faaliyet gösteren Bankacılık ve Finans kurumlarına, temel bankacılık ve finans konularına hakim, genel ekonomi ve işletme konularını öğrenmiş, ara eleman yetiştirmektir. Temel hukuk, ekonomi, matemetik, muhasebe gibi derslerin yanı sıra banka denetimi, banka muhasebesi, sigorta hukukuk gibi derslere ağırlık verilmektedir. Rekabetin arttığı piyasalarda görev yapabilecek; üretken ve analitik düşünce yeteneğine sahip, araştırmacı, değişimlere uyum sağlayabilen, teorik alt yapıya ve uygulamaya yönelik bilgi donanımına sahip ara elemanlar yetiştirme olanağı sağlar.

Banka şubeleri ve sigorta şirketlerinin yanı sıra finans kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, bilgi işlem merkezlerinde kariyerlerini sürdürebilirler. Ayrıca sigortacılık hizmetlerinin sunulduğu kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda da çalışabilirler.

Açık Öğretim fakültesine sınavsız geçiş yaparak lisans tamamlayabilir. ÖSYM nin yaptığı DGS sınavında başarılı olması halinde lisans tamamlayabilir. Dikey geçiş alanları bankacılık, bankacılık ve finans, ekonomi, iktisat, işletme,bankacılık ve finansman, sigortacılık, sigortacılık ve risk yönetimi vb. bölümler olabilir.

Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından ve/veya simgelerden biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir. Yazılı / Test Arasınavı yapılmaktadır. Geçme notuna etkisi %40 olmaktadır. Yazılı / Test Final sınavı yapılmaktadır. Geçme notuna etkisi %60 olmaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık Programında mevcut olan toplam 74 kredi ve 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.

Program Başkanı: Doç. Dr. Yaşar Kabataş Adres: Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Yerleşkesi Cuma Yolu Cad. Anadoluhisarı - Beykoz - İstanbul- PK: 34800. Telefon; 0 216 3081996 Web Sayfası; http;//sbmyo.marmara.edu.tr E-posta; sbmyo@marmara.edu.tr

Anadoluhisarı kampüsünde yer alan dersliklerde ve anfilerde dersler yapılmaktadır. Ayrıca okulumuzda tam donanımlı bilgisayar labaratuarı bulunmakta olup, öğrenciler projeksiyon cihazını sunum için kullanmaktadırlar.

• Mesleklerinin gerektirdiği temel ekonomi bilgisine sahiptir.
  • İş hayatında ara eleman seviyesine yetecek düzeyde temel hukuk bankacılık hukuku bilgisine sahiptir.
  • Analitik düşünce yeteneğine sahiptir.
  • Office programlarını kullanmayı bilir.
  • İşlerinin gerektirdiği muhasebe sistem ve organizasyonu hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel finans bilgilerini bilir.
  • Temel bankacılık bilgilerini bilir.
  • İşlerinin gerektirdiği ölçüde günlük mali nitelikli olayların kaydedilmesini bilir.
  • işlerinin gerektirdiği mali analiz tekniklerini bilir.
  • İşlerinin gerektirdiği seviyede işletme yönetimi bilgisine sahiptir.
  • Bankaların örgütsel yapıları hakkında bilgi sahibidir.
  • Bankalarda iç dış ve kamu denetimleri hakkında temel bilgilere sahiptir.
  • İngilizce ticari yazaışmalara hakimdir.
  • Yeterli sosyal güvenlik ve iş hukuku bilgisine sahiptir.
  • İnsan kaynakları hakkında işlerinin gerektirdiği ölçüde bilgiye sahiptir.
  • Yeterli banka denetimi bilgisine sahiptir.
  • Belirli bir olgunluktan sonra orta kademe yönetici olarak çalışabilir.
  • Mezun olarak kişi bir banka şubesinin orta kademe yönetiminde çalışabilir.
  • Dış ticaret işlemleri banka pazarlama ve halkla ilişkiler hakkında yeterli bilgi sahibidir.
  • Para ve bankacılık hakkında temel bilgilere sahiptir.