Program Tanımları
Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 01.07.1984 tarihinde 2 yıllık olarak kurulan yüksek okulumuz, kuruluşunda İktisadi ve İdari Programlar Bölümü ve Sağlık Programları Bölümü olmak üzere önlisans programlarını kapsayan iki bölümden oluşmuştur. 06.11.1987 tarihli Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu kararı ile İktisadi ve İdari Programlar Bölümüne bağlı Turizm İşletmeciliği ile Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programları açılmış ve bu programlara 1988-1989 eğitim ve öğretim yılında öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Önlisans Diploma- Büro yönetimi ve Yönetici Asistanlığı programı
Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı programına girmiş oldukları öğrenci seçme sınavı sonucuna göre kazandıkları takdirde kayıt olabilmektedirler.
Öğrenme düzeyi formal yapıdadır. hukuk bilgisine ve terminolojisine sahip olabilmeli. Dosyalama ve Arşivleme teknikleri bilgisi dahilinde kamu ve özel sektörde uygulabilir düzeyde olabilmeli. Protokol kurallarını özel ve iş yaşamında uygulayabilmeli. Sekreterlik ve Yönetici asistanlığı bilgilerini istihdamda kullanabilmeli. Muhasebe, Ticari Bilgi ve Belgeleri tanıyabilmeli. Ekonominin kurallarını işlemlerde analiz edebilmeli ve yapabilmeli. Hızlı yazı yazabilmeli ve on parmak F klavye kullanabilmeli. Resmi ve özel iş yazışma kurallarını TSE standartlarına göre yapabilme becerisine sahip olabilmeli.
Programa büro yönetimi ve sekreterlik öğrenimini yeterli seviyede alarak tamamlamış Liseden mezun olan öğrenciler gelmektedir. Eğitim alarak gelen öğrenciler önlisans öğrenimi aşamasında bilgilerini artırarak kendini geliştirmektedirler. Notları yüksek olan öğrenci mezuniyet aşamasında rahatlıkla istihdam olabilmektedir.
Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı programı kamu ve özel kuruluşların tüm kademelerinde yer alan yöneticilerin genel yönetim destek hizmetlerini yönetecek vasıflı elemanların yetiştirilmesi amacını gütmektedir. Bu alanda 2 yıllık önlisans düzeyindeki derslerde eğitimin ve öğretimle ilgili olarak ders içeriklerinin güncel olmasına ve iş hayatına uygulanabiliyor olmasına dikkat edilmektedir. Öğrencilerimizin karşılıştıkları bir konuda sorun yaşamamalarına özen gösterilmektedir. Hızlı not alma becerisine sahip olan, rapor hazırlayabilen, araştırmaları yapabilen, protokolu özenle yapabilen yöneticinin alternafi olduğunu iş yaşamında sunmaları için öğrencilere uygulamalarla eğitim sunulmaktadır.
Kamu ve özel sektör işletmelerinde yönetici asistanlığı ve büro yönetimi işlerinde çalışmaktadırlar. Sektördeki birimlerde stajer öğrenci olarak bilgi sahbi olmaktadırlar. Staj yapan öğrencileri 30 günlük sürede değerlendiren işyerleri staj bitiminde çalışmalarından memnun olduklarını istihdam edebilmektedirler. Bu şeklide öğrencilerimiz tecrübeli olarak mezun olmuş ve çalışma hayatına atılmış olmaktadırlar. Yabancı dili ileri seviyede olan öğrencilerimiz stajdan sonra rahatlıkla sektörde iş bulabilmektedirler. Büro yönetimi ve yönetici asistanı olarak işe başlayan mezun bir öğrenci şartlar dahilinde maaşını yüksek tutabilmektedir.
Meslek Yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapmalar amacı ile lisans programlarında kontenjan ayrılır. bu kontenjanlar, sınavsız olarak meslek yüksekokulları programlarına devam ederek mezun olan öğrencilerin yüzde onundan az olmaz. meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunlarından örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak üzere başvurma şartlarını taşıyanlar için hangi lisans programlarının açılacağı, açılacak lisans programlarına meslek yüksekokulları ve açıköğretimin hangi programını bitirenlerin başvurabileceği, bu programların kontenjanları ve programlara yapılacak yerleştirmede kullanılacak puan türler, dikey geçiş yapılacak üniversitelerin görüş ve önerileri de dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenir ve ilan edilir.
Her yarıyıl /yıl açılan derslerle ilgili olarak ez az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl düzeninde eğitim-öğretim veren birimlerde bütünleme sınavı yapılmaz. Bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde en az bir ara sınav yapılması zorunludur. Her bir yarıyıl/yıl içi ve değerlendirme aracı ( ara sınav, ödev, proje, laboratuvar, ulgulama ve diğer çalışmalar) 100 puan üzerinden notlandırılır. Harfli başarı notu verme işlemi, yarıyıl/yıl sonu sınavı dahil tüm değerlendirme araçları notlandırılktan sonra gerçekleştirilir. Yarıyıl/yıl sonu sonu sınavının başarı oranına katkısı en az %40 en çok %60 olarak hesaplanır. Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. bu hesaplamada, kayıt yenilemedöneminden önce ilan edilen ders izleme programı esas alınarak öğrencinin her bir değerlendirme aracından aldığı not, ilgili değerlendirme aracının başarı oranına katkısı oranı ile çarpılırak toplanır ve hesaplama sonucu tamsayıya yuvarlanır. Başarı değerlendirme yöntemi 100 üzerinden hesaplanmış olan başarı notunun harfli başarı notuna dönüştürülmesidir. Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yarıyılda almış oldukları derslere ait YANO ve almış oldukları tüm dersler için hesaplanan GANO ile izlenir. Yıl düzeninde eğitim- öğretim düzeninde YANO-GANO hesaplarında yarıyıl yerine yıl esas alınır.
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi gereklerini yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan ve GANO' su 2.00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve GANO'su 3,00 ile 3,49 arasında olan öğrenciler onur öğrenciler ; GANO'su 3,50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. bu bilgi, öğrencinin not döküm belgesi ve diploma ekinde belirtilir. Öğrencilere diplomayla birlikte Türkçe ve İngilizce diploma ekleri verilir. Diploma eklerinde öğrencinin gördüğü öğrenimin nitelikleri, öğrencinin başarı durumu ve diploma türü belirtilir. Yarıyıl/yıl sonunda mezineyeti için azami süreyi kullanmış ve izledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer hot almış, ancak mezuniyet için GANO 2,00 şartını yerine getiremediğinden ilişikleri kesilme durumuna gelmiş öğrencilere; GANO'larını yükseltmek üzere diledikleri son iki sınıf derslerinden, ara vermeden sonraki yarıyıldan/yıldan başlamak koşuluyla sınırsız sınav hakkı tanınır. bu öğrenciler, sadece yarıyıl/yıl sonu sınavlarına açıldıkları yarıyıllarda/yıllarda girerler. Aynı derse ait notlar içinde en yüksek olanlar dikkate alınır.
1
Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Fatma Firuzan NAKİPOĞLU Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Marmara Üniversitesi Mehmet Genç Külliyesi Dragos/Kartal/İSTANBUL
Office management and executive assistant in the Public and Private sector companies can do an internship related to the units and find the opportunity to work after graduation.