Program Tanımları
10 Kasım 1994 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla, “Mahalli İdareler” adıyla açılan program 1995–1996 öğretim yılından itibaren öğretim faaliyetlerinde bulunmaktadır. Program, 2010-2011 Bahar döneminden bu yana Yönetim ve Organizasyon Bölümü altında öğretim vermektedir.
Sınav ve stajlarını başarıyla tamamlayan öğrencilere "Yerel Yönetimler" programı ön lisans diploması verilir.
Programa, ÖSYM tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre ( YGS-4 puan türünde) yerleştirme yapılmaktadır.
Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlediği genel esaslara ve Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne uygun olarak diğer öğretim kurumlarından ve üniversitemizin diğer programlarından geçişlerde, ders denklikleri dikkate alınmaktadır. Ayrıntılar için bu konudaki yönetmeliğe bakılabilir, http://www.marmara.edu.tr/dosya/mevzuat/yeni/mu_yonetmelik_onlisans_lisans_v36.pdf
Programımızın eğitim dili Türkçedir. Mesleki İngilizce dersi zorunludur. Mezuniyet için 74 ders saatinin (120 AKTS) tamamlanması zorunludur.
1994–1995 eğitim ve öğretim yılında faaliyete başlayan programın amacı; öğrencilere yerel yönetimlerin kuruluş, personel ve işleyişlerine ilişkin kural ve süreçler karşılaştırmalı olarak öğretilmektedir. Program kapsamında, öğrencilere yerel yönetimler, yerel siyaset, kentleşme, kent planlama, çevre sorunları, büro yönetimi, halkla ilişkiler, muhasebe ve kamu maliyesi gibi dersler kuramsal ve uygulamalı olarak verilmektedir. Ayrıca, belediyelerle işbirliği çerçevesinde sağlanan staj olanağı ile öğrencilerin yerel yönetimler sürecine ilişkin olarak deneyim kazanması sağlanmaktadır.
Mezunlar, belediyeler, belediye birlikleri ile kamu kurumlarının personel işleri, yazı işleri, halkla ilişkiler, insan kaynakları, araştırma geliştirme, stratejik planlama gibi bölümlerinde ve özel sektörde büro elemanı olarak istihdam edilirler.
Yerel Yönetimler Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puan almaları koşuluyla ile üniversitelerin kamu yönetimi vb. lisans programlarına başvurabilirler. Başarılı öğrenciler ÖSYM tarafından ilgili programlara yerleştirilirler.
Öğrenciler, ara sınav (% 40) ve yarı yıl sonu sınavından (% 60) aldıkları nota göre başarılı/başarısız sayılmaktadır. Başarı doğrudan dönüşüm sistemi uygulanmaktadır. Ayrıntılar için, bu konudaki yönergeye bakılabilir: http://www.marmara.edu.tr/dosya/mevzuat/yeni/mu_yonerge_basari_degerlendirme_v43.pdf
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan ve GANO 2.00 ve üzeri olan öğrenciler mezuniyet diploması almaya hak kazanırlar.
0
Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya, Yönetim ve Organizasyon Bölümü Başkanı, Marmara Üniversitesi Beyazıt Kampusu, Soğanağa Mah. Nur Sok. No: 11 Fatih-İstanbul
-