Program Tanımları
1967-1968 öğretim yılında İstanbul Eğitim Enstitüsünde çatısı altında kurulan Spor Bilimleri Fakültesine bağlı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı günümüzde 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Beden Eğitimi ve Spor ABD temel hedefi ülkemiz okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise okullarına nitelikli Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirmektir. Programda alan dersleri, alan eğitim dersleri, öğretmenlik meslek bilgisi ve genel kültür dersleri okutulmaktadır. Anabilim Dalında ayrıca tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümümüze Yükseköğretime Geçiş Seçme Puanı ve en az iki spor dalından iki aşamalı Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul edilmektedir. Adayların Bölümümüz için Yüksekokulumuzca o yıl ilan edilen YGS taban puanının üstünde puan almaları ve seçtikleri alan gereği, bir spor dalında çok iyi olmalarının yanında, birden fazla spor dalında yeterli olmaları beklenir.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler lise eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve yatay geçiş için Marmara Üniversitesi Lisans Yönetmeliğinde belirtilen koşulları yerine getirmekle yükümlüdür.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans derecesini elde etmek için 240 AKTS’yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak mezuniyet için yeterlilik koşuludur.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğinin temel hedefi ülkemiz okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise okullarına nitelikli Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni yetiştirmektir. Bu amaçla öğretmen adayları; genel kültür, kuramsal ve uygulamalı alan bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgisine yönelik birçok ders alırlar. Öğretmenlik programı kapsamında aldıkları derslerden edindikleri bilgi, beceri ve tutumları uygulamaya aktarmak ve kullanmak için okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde gözlem yaparlar ve derslere katılırlar ve öğrenimlerinin son döneminde öğretmenlik uygulaması yaparlar. Öğretmen adayları öğrenim gördükleri dört yılın sonunda; ders planı yapma, öğretme-öğrenme sürecini gerçekleştirme, ölçme ve değerlendirme, öğrenciyi tanıma, işbirliği yapma, mesleki gelişim, sınıf yönetimi ve liderlik, iletişim, teknoloji kullanımı, alan içeriği ile yaşam boyu hareket ve spor kültür kazanma konularında uzmanlaşırlar.
MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 07.07.2009 tarih ve 80 sayılı kararı doğrultusunda mezunlarımız ilk ve orta öğretim kurumlarında aylık karşılığı beden eğitimi öğretmeni olarak görev almaktadırlar. Bunun yanında beden eğitimi ve spor becerileri, kültürü ve performansını ilgilendiren tüm alanlarda yetkili olarak iş alabilirler.
Yüksek Lisans Programlarına başvuracak adayların 4 yıllık lisans programından mezun olmaları ve lisans diplomalarını belgelemeleri gerekmektedir. Koşullu ön kabul için, lisans öğrenimlerinin son yarıyılında öğrenci olmaları gerekir. (Kesin kayıt tarihinden önce mezun olamayan öğrenciler, mezuniyet belgelerini ibraz edemeyecekleri için asil olarak kazanmış olsalar dahi kesin kayıtları yapılmayacaktır.) Adayların, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) Eşit Ağırlık puanı en az 60 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğeri kabul edilen (GRE 635, GMAT 466) ve Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen bir sınava girmeleri ve azami almaları gereken eşdeğer puanları gösteren belgeyi ibraz etmeleri durumunda kayıt yaptırabilirler. En az 4 yıllık lisans eğitimi almış ancak Spor Bilimleri alanından gelmeyen öğrencilere “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanmaktadır. Spor Bilimleri Eğitimi almayan öğrenciler fark dersleri okuyacaklardır.
Bir ders için yarıyıl içi değerlendirme araçları ara sınav, ödev, proje, laboratuvar, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşur. En az bir ara sınav yapılması zorunludur. Her bir yarıyıl içi değerlendirme aracı 100 puan üzerinden notlandırılır ve ağırlığı %40'dır. Harfli başarı notu verme işlemi, yarıyıl/yıl sonu sınavı dâhil tüm değerlendirme araçları notlandırıldıktan sonra gerçekleştirilir. Yarıyıl sonu sınavı 100 puan üzerinden notlandırılır. Yarıyıl sonu sınavı notunun başarı notuna katkısı %60'dır. Bütünleme sınavı uygulaması yoktur. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenciler ilgili dersten başarısız sayılırlar. Yarıyıl sonu sınavına mazereti sebebiyle giremeyip mazereti Birim Kurulunca kabul edilen öğrenciler Birimin belirlediği tarihte mazeret sınavına girerler.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans derecesini elde etmek için 240 AKTS’yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak mezuniyet için yeterlilik koşuludur.
Tam zamanlı örgün eğitim uygulanmakta olup Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve İngilizce dersleri uzaktan eğitim ile verilmektedir.
Göksu Mah. Cuma Yolu Cad. No:1 Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Yerleşkesi Spor Bilimleri Fakültesi PK. 34815 - Beykoz / İstanbul Program Başkanı - Prof. Dr. Cengiz Karagözoğlu - cengizk@marmara.edu.tr AKTS Koordinatörü - Prof. Dr. Fatih Dervent - fatih.dervent@marmara.edu.tr
Spor Bilimleri Fakültesine çatısı altında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde 12 adet lisans ve yüksek lisans dersliği bulunmaktadır. 75 ve 300 kişi kapasiteli konferans salonları özel bilişim, ses ve görüntü aktarma sistemleri ile akıllı tahta donanımları sayesinde birçok uluslararası konferans, sempozyum ve kongreye evsahipliği yapmaktadır. Marmara Üniversitesi Merkez kütüphaneye bağlı olarak hizmet veren Spor Bilimleri Fakültesi Kütüphanesi 3917 adet yerli ve yabancı basılı kitaba sahiptir. Basılı yayınların dışında, SBF Kütüphanesi spor ve spor hekimliği dergilerine yönelik en kapsamlı tam metin kaynağı olarak kabul edilen SPORTDiscus with Full Text isimli veri kaynağına üyedir. Kütüphanemize üye olan öğrencilerimiz DeepKnowledge™ online e-kütüphane portalıyla kütüphane elektronik kaynaklarına, e-posta adresi ve şifreleriyle uzaktan erişim sağlayabilirler. Bunların yanında Spor Bilimleri Fakültesine bağlı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünün sahip olduğu spor tesisleri şu şekilde sıralanabilir: Atletizm sahası (tartan zeminli), 2500 kişilik kapalı tribünlü futbol sahası, tribünsüz futbol sahası, cimnastik salonu (tribünlü), tırmanma duvarları (2 adet-açık ve kapalı), yüzme havuzu (yarı Olimpik), oyun sporları salonu (basketbol, voleybol, hentbol, futsal, badminton, korfbol, hürtop vb. eğitimi ve uygulamaları için uygun kapalı salon), güreş salonu, judo salonu, karate salonu, taekwondo salonu, atıcılık poligonu (bilgisayar düzenekli), golf eğitimi salonu, masa tenisi alanı, kapalı tenis eğitim salonu, açık tenis kortu, halk oyunları salonu, fitness merkezi, su sporları merkezi (kano-kürek sporları için uygulamalı eğitimler kayıkhane, yüzme havuzu, Göksu deresi ve İstanbul Boğazında gerçekleştirilmektedir; Merkeze ait birçok Kano-Kürek teknesi ve bir adet motorlu takip ve eğitim teknesi mevcuttur), plaj voleybolu sahası.