Önlisans - Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu - Basım ve Yayım Teknolojileri

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Kurulu'nun 23 Ocak 1991 tarihli kararı ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur. Basım ve Yayım Teknolojileri Programı, Teknik Programlar Bölümü bünyesinde Okulumuzun kuruluşundan itibaren yer almaktadır.

Basım ve Yayım Teknolojileri Teknikeri

Bölümümüze ÖSYM tarafından yapılan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) eşit ağırlık puanı ile kayıt yapılabilir. Yukarıda belirtilen kabul ve kayıt koşulları yanında, üçüncü yarıyıl başında diğer yüksek öğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden yatay geçiş yolu ile bölümümüze öğrenci kabul edilmektedir.

Yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.

Geniş iş imkanları olan bu programda öğrenciler basım işlemlerinin bütün aşamalarının temel eğitimini almaktadır. Baskı öncesinde uygun masaüstü yayıncılık programlarını öğrenerek kullanmakta, basım aşamasında baskı sistemlerini öğrenerek işe uygun baskı seçimini yapmakta, baskı işlemlerinin aşamalarını gerçekleştirmekte ve baskı sonrasında ise kalite kontrolünde dikkat etmesi gereken noktaları öğrenmektedir. Ayrıca iş organizasyonu, maliyet çıkarma, fiyatlandırma, ambalaj tasarımı, proje hazırlama ve iş güvenliğinin önemini öğrenmektedir.

Devlet kurumlarında tekniker olarak, Özel sektörde ara vasıflı eleman (tekniker) olarak, Basım işletmeleri, Grafik Tasarım Ajansları, Gazeteler, Ambalaj üretimi yapan işletmeler, Basım işletmeleri hammadde tedarikçileri, Yayınevleri gibi diğer kuruluşlarda tekniker olarak istihdam edilmektedir.

Buradan mezun öğrencilerimiz DGS sınavları ile Basım ve Yayın Teknolojileri ile ilgili, lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.(Örnek; Basım Teknolojileri, Basın ve Yayın, Fotoğraf ve Grafik Sanatlar, Gazetecilik, Grafik Tasarım, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Görsel İletişim Tasarımı)

Yarıyıl içerisinde yapılan etkinliklerin (Ara sınav, Proje, Ödev, Laboratuvar vb) toplamının %40’ı, Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uyarınca bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır.

Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması gerekmektedir.

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Lutfi Özdemir E-Posta: lozdemir@marmara.edu.tr Telefon: 0216 777 40 77 Bölüm Web Adresi: https://tbmyo.marmara.edu.tr/bolum/M3M315/bolumlerimiz/gorsel-isitsel-teknikler-ve-medya-yapimciligi Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mehmet Genç Külliyesi Dragos Kampüsü 4. Blok Kartal - İstanbul Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Nuriye İşgören E-Posta: nisgoren@marmara.edu.tr Telefon: 0 216 777 4073 Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mehmet Genç Külliyesi Dragos Kampüsü 4. Blok Kartal - İstanbul

Basım ve Yayım Teknolojileri Programının atölye ve laboratuvar dersleri, M.Ü. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Basım Teknolojileri Bölümünde bulunan Masaüstü Yayıncılık Laboratuvarları, Ofset Baskı Atölyesi, Fiziksel ve Kimyasal Testler Laboratuvarları, Renk ve Grafik Atölyesi, Karton Ambalaj Atölyesi Dijital Baskı Atölyesi ve Serigrafi Atölyelerinde yapılmaktadır.