Program Tanımları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Kurulu'nun 23 Ocak 1991 tarihli kararı ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur. Elektronik Teknolojisi Programı, Teknik Programlar Bölümü bünyesinde Okulumuzun kuruluşundan itibaren yer almaktadır.
Elektronik Teknolojisi Teknikeri
Elektronik Teknolojisi Programına ÖSYM tarafından belirlenen şekilde kayıt yaptırabilirler. Yukarıda belirtilen kabul ve kayıt koşulları yanında, üçüncü yarıyıl başında diğer yüksek öğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden yatay geçiş yolu ile bölümümüze öğrenci kabul edilmektedir.
Yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenciler için Yükseköğretim Kurumları Yatay Geçiş Yönetmeliği uygulanmaktadır.
Yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
Geniş iş olanağı olan bu programda öğrenciler; elektroniğin temel prensiplerini, elektronik donanımın montajını, bakım ve onarımını yapmayı, ölçü aletlerini kullanmayı, bilgisayar kullanmayı ve sanayide kullanılan CAD/ CAM ve benzeri programları kullanmayı, bilgisayarla elektronik devre şeması çizme ve okumayı, sanayi makinelerinin bilgisayar ile, elektronik olarak nasıl kontrol edildiğini, gereğinde bakım ve onarımını yapabilmeyi, teknik rapor hazırlamayı, proje hazırlamayı, işletim masasında iş yerinin ve personelin iş güvenliğini sağlamayı öğrenmektedirler.
Mezunlarımız Devlet kurumlarında tekniker olarak, Özel sektörde ara vasıflı eleman (tekniker) olarak çalışabilirler. Başlıca istihdam alanları Elektrik ve Elektronik Devre Üretim Merkezleri, Elektronik ve Haberleşme üzerine çalışan firmalar. Otomasyon Sistemleri Üzerine Çalışan Firmalardır.
ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan Dikey Geçiş sınavından öngörülen puanı alanlar fakültelerin Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektrik- Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerine geçiş yapabilirler.
Vize sınavının %40’ı Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uyarınca bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır.
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması gerekmektedir.
Yüzyüze eğitim, kültürel derslerde uzaktan eğitim.
Adres ve İletişim Bilgileri Elektronik ve Otomasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayça AK İlgili Öğretim Elemanları Dr. Öğr. Üyesi Onur AKAR onur.akar@marmara.edu.tr
Fiber Optik Laboratuvarı Haberleşme Laboratuvarı Elektronik Laboratuvarı Bilgisayar Laboratuvarı PLC Laboratuvarı Kontrol Laboratuvarı