Program Tanımları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yüksek öğretim Kuruluşunun 23 Ocak 1991 tarihli kararı ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Makine Programı, Teknik Programlar Bölümü bünyesinde Okulumuzun kuruluşundan itibaren yer almaktadır.
Makine Teknikeri Ünvanı
Makine bölümüne ÖSYM tarafından yapılan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) kayıt yapılabilir. Ayrıca, Makine Meslek Lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarını kullanıp, bölümümüze kayıt yaptırabilirler. Yukarıda belirtilen kabul ve kayıt koşulları yanında, üçüncü yarıyıl başında diğer yüksek öğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden yatay geçiş yolu ile bölümümüze öğrenci kabul edilmektedir.
Yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenciler için Yükseköğretim kurumları Yatay Geçiş Yönetmeliği uygulanmaktadır.
Bölümümüz öğrencileri, programda belirtilen bütün derslerinden başarılı olmak, 30 iş günü olan yaz stajını ve bitirme projesini başarı ile tamamlamak koşulu ile bölümümüzde Makine Teknikeri ünvanı ile mezun olurlar.
Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli MAKİNE TEKNİKERLERİNİ yetiştirmektir. Kamu kesimi ve özel sektörde iş olanağı olan bu programda öğrenciler; makine ve ölçme aletlerinin kullanımı, laboratuvar cihazlarının donanımını, bakım ve onarımını yapmayı, teknik rapor ve proje hazırlamayı, iş yerinin ve personelin iş güvenliğini sağlamayı öğrenmektedirler. Ayrıca ÖSYM tarafından düzenlenen DGS (Dikey Geçiş Sınavı)'den ilgili yüksek öğretim kurumlarınının belirtmiş olduğu kritelerdeki puanı almak koşulu ile makine mühendisliği fakülteleri ve teknoloji fakültesine giriş yapıp, lisanslarını tamamlayabilirler.
Kamu ve özel sektör işletmelerinde; Talaşlı Üretim alanında, Makine Konstrüksiyon, Kalite Kontrol, Montaj ve Servis alanlarında teknik eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açabilirler.
Buradan mezun öğrencilerimiz DGS sınavları ile Makine Mühendisliği , Metalurji Mühendisliği , İmalat Mühendisliği gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir .
Ara sınavın % 40’ ı Final sınavının % 60 ’ ı not ortalamasını verir . “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ” uyarınca bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır " .
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması gerekmektedir.
Tam zamanlı
Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ ggenc@marmara.edu.tr 0.216.4182506/1622 Marmara Üniversitesi TBMYO Makine Programı A Blok Oda No: A311 Goztepe Kampüsü, 34722 İstanbul Erasmus Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nuriye İşgören E-Posta: nisgoren@marmara.edu.tr Telefon&: 0216 418 25 06 - Dahili: 1604 Marmara Üniversitesi TBMYO Makine Programı A Blok Goztepe Kampüsü, 34722 İstanbul
Atölye ve Laboratuarlar: Bilgisayar Laboratuarı =30 ad. bilgisayar CAD-CAM Laboratuarı =30 ad. bilgisayar CNC Laboratuarı =8 ad. CNC tezgahı Makine Atölyesi =20 ad. torna tezgahı , 10 ad. freze tezgahı Atölye uygulamaları, Teknik Eğitim Fakültesinin Torna,Freze, Taşlama ve CNC atölyelerinde yapılmaktadır