Program Tanımları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Kurulu'nun 23 Ocak 1991 tarihli kararı ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur. Moda Tasarım Programı, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde, örgün eğitimde 30 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır.
Moda Tasarım Teknikeri
Tasarım Bölümü bünyesinde bulunan Moda Tasarımı Programı'na ÖSYM tarafından yapılan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) TYT puanı ile kayıt yapılabilir. Yukarıda belirtilen kabul ve kayıt koşullarının yanı sıra, diğer yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden yatay geçiş imkanıyla da öğrenci kabul edilmektedir.
Yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenciler için Yükseköğretim Kurumları Yatay Geçiş Yönetmeliği uygulanmaktadır.
Yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
Geniş iş olanağı olan bu programda öğrenciler; temel sanat eğitimi, sanat tarihi, moda resimi ve illüstarasyonu, deneysel giysi tasarımı gibi derslerle giysi tasarımının temel prensiplerini, tekstil konfeksiyon üretim sürecini, giysi tasarım ve ürün geliştirme sürecini, tekstil malzeme ve özelliklerini, giysi üretiminde kullanılan ana ve yardımcı malzemelerini ve özelliklerini, işletme ortamında giysi üretiminde kullanılan temel teknikleri, makine ve aletlerin kullanımını, bilgisayar kullanmayı ve sanayide kullanılan CAD/ CAM ve benzeri programları kullanmayı, bilgisayarda giysi tasarımı yapmayı, teknik rapor ve föy hazırlamayı, proje hazırlamayı, öğrenmektedirler.
Konfeksiyon-hazır giyim üretimi yapan firmalar. Modaevleri ve sipariş üretimi yapan firmalar. Giysi tasarımı yapan ve giysi kalıbı hazırlayarak örnek ürün geliştiren danışmanlık büroları Tekstil Konfeksiyon ve Hazır giyim üretimi yapan firmalar. (Üretim, yönetim, Planlama, Ürün araştırma ve geliştirme, Tasarım, Model uygulama, Kalite kontrol departmanlar) Modaevleri ve sipariş üretimi yapan firmalar. Hazır giyim ile ilgili Mümessil firmalar ve danışmanlık büroları.
Buradan mezun olan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenmekte olan Dikey Geçiş Sınavından (DGS) öngörülen puanı alanlar lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. Buradan mezun olan öğrencilerin geçiş yapabilecekleri moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, tekstil mühendisliği, tekstil ve moda tasarımı bölümleri; çeşitli üniversitelerin Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Mühendislik Fakülteleri'nde yer almaktadır.
“Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uyarınca bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Ara sınavların %40’ı Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. Ara sınav değerlendirmesini öğretim üyesi; proje çalışmaları, ödev ve laboratuar değerlendirmeleri olarak gruplandırabilir.
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre başarıyla tamamlamak ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mesleki derslerde; Tam zamanlı öğrenme, örgün öğretim, Kültür derslerinde; E-öğrenme
Prof. Dr. Nuriye İŞGÖREN Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı Mehmet Genç Kampüsü Cevizli, Kartal / İstanbul nisgoren@marmara.edu.tr 0 216 777 4073
Moda Tasarım Atölyesi