Program Tanımları
Teknoloji Fakültesi, Marmara Üniversitesi bünyesinde 27405 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2009/15546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 27416 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2009/15612 Sayılı Bakanlar Kurulu (ek) kararıyla 2009 yılında kurulmuştur. 2010 yılında Teknoloji Fakültesi altında açılmış olan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 2018-2019 döneminde ilk lisans öğrencilerini almıştır. Bölümümüz, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Bilimleri ve Siber Güvenlik olmak üzere Anabilim Dalı ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Bilgisayar Mühendisliği alanında Lisans Derecesi" almaya hak kazanırlar.
Adayların lise veya dengi okul diploması sahibi olmaları ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavda yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Önceki öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler, 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmak için 240 AKTS'yi tamamlamak ve 4,00 üzerinden en az 2,00 genel akademik ortalamaya sahip olmak gerekmektedir. Öğrencilerimizin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği Programı, modern mühendislik uygulamaları için gerekli donanımı, teknikleri ve iletişim araçlarını etkin şekilde kullanabilen, ulusal ve/veya uluslararası düzeyde çalışma ve araştırma yapabilen, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek alanındaki gelişmeleri takip edebilen, uygulayan ve geliştiren, yaratıcı ve analitik düşünebilme yeteneğini kazanmış, toplumsal hayatın ve endüstrinin hemen her alanında kullanılan bilişim teknolojilerine hakim yeni nesil mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Program mezunları, yurt içi ve yurt dışında kamu ve özel sektörlerin çeşitli birimlerinde, üniversitelerde, sanayi ve araştırma kurumlarında farklı kademelerde bilgisayar mühendisi, yazılım mühendisi, sistem mühendisi, kontrol mühendisi, yazılım geliştirici, ağ, internet ve bilişim güvenliği uzmanı/yöneticisi, gömülü sistemler uzmanı, web tasarım uzmanı, sistem tasarımcısı/yöneticisi, veri analisti/ madencisi ve veritabanı mimarı/yöneticisi olarak görev alabilirler.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, mezuniyet sonrası başvuru ve giriş şartlarını sağladıkları takdirde yurt içi ve yurt dışı üniversitelerin lisansüstü programlarına öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme hakkında Marmara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı ile birlikte dönem süresince derslere ve öğretim üyelerine bağlı olmak üzere, kısa sınav, ödev, proje, sunum, rapor ve laboratuvar gibi araçlar da öğrencilerin performanslarını değerlendirme de kullanılabilmektedir. Değerlendirmelerin ölçütü dersin öğretim üyesi tarafından dönem başında yazılı ve sözlü olarak belirtilir.
"Yeterlilik Koşulları ve Kuralları" başlığı altında verilen koşullar mezuniyet için geçerlidir.
Tam Zamanlı
Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy – İstanbul / TÜRKİYE Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ali Buldu e-posta: alibuldu@marmara.edu.tr Erasmus Koordinatörü: Dr. Anıl Baş e-posta: anil.bas@marmara.edu.tr
2 Adet Bilgisayar Laboratuarı, 1 Adet Görüntü İşleme Laboratuarı, 1 Adet Gömülü Sistemler Laboratuarı