Program Tanımları
13 Kasım 2009 tarih ve 27405 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 24 Kasım 2009 tarih ve 27416 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15612 Sayılı Bakanlar Kurulu (ek) kararıyla, 5 tür ve 27 adet Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, öğrencileri mezun olduğunda ve en geç 2015–2016 eğitim–öğretim yılını geçmemek üzere kapatılmıştır. Kapatılan Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin bulunduğu üniversitelerin bünyesinde 3 yeni tür olmak üzere toplam 26 yeni fakülte kurulmuştur. Bu kapatılan fakültelerin 19’u “Teknik Eğitim Fakültesi” ve 2’si “Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi” olmak üzere toplam 21 fakültenin bulunduğu üniversitelerde yeni türde 21 adet Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Kurulan bu 21 Teknoloji Fakültesi’nin 7’sinin, mühendislik için uygulanmakta olan eğitim-öğretim ölçütlerini sağlayan bölümleri eğitim-öğretime açılmış ve 2010–2011 eğitim–öğretim yılı için öğrenci kabul edilmiştir. Öğrenci alımına onay verilen bu 7 Fakülte’den bir tanesi de Marmara Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Teknoloji Fakültesi’dir. Bu Fakülte’de 11 Öğretim Üyesi ile birlikte 6 Mühendislik Bölümü açılmış, bunlardan 3 tanesine; Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümlerine 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile her bölüm için Genel Kontenjandan 21 öğrenci ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları Kontenjanından (M.T.O.K.) 31 öğrenci olmak üzere toplam 52’şer öğrenci kabul edilmiştir.
Mühendislik
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile bölüm için Genel Kontenjandan 2015'te 40; M.T.O.K.'dan 18 öğrenci kabul edilmiştir.
Diğer Yükseköğretim kurumlarından alınan dersler muafiyet komisyonu ve fakülte yönetim kurulu kararları ile muaf olabilmektedir. Ülkemiz yükseköğretim sisteminde çıraklık, sanayi vb. gibi yerlerden elde edilen belgeler ders muafiyetinde kullanılamamaktadır.
Mühendislik eğitimi süresince 248 ECTS'yi sağlamak koşulu vardır.
Program profili Türkiye’deki Akreditasyon Kurulu MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu)’nun kriterlerini sağlamak; daha sonra da Uluslararası Akreditasyon Kurulu ABET (Mühendislik ve Teknoloji için Akreditasyon Kurulu)’nun kriterlerini sağlamak olarak belirlenmiştir.
Bölüm 2014'te ilk mühendis mezunlarını vermiştir. Metalurji ve Malzeme sanayinin uygulama ağırlıklı eğitim almış Makina Mühendisi ihtiyacını karşılamak amacı ile mezun yetiştirilmesi hedeflendiğinden, mezunların kolayca istihdamı öngörülmektedir. Fakülte öğrencilerinin önüne öğrenimleri süresince çeşitli burs imkanları konulmuş, Ülkemiz’in en gözde kuruluşlarında 2 dönem yaz stajlarını ve diğer Mühendislik Fakültelerinden farklı ve ek olarak Lisans öğretimi 7. Sömestrede İşyeri Eğitimlerini yapabilmeleri için her türlü kolaylıklar sağlanmıştır. Öğrenciler yapılan çok sayıdaki erasmus antlaşması ile yurt dışına gider olmuşlar; çift ana dal ve yan dal programlarından faydalanmışlar; öğrenci külüpleri ve temsilcileri vasıtasıyla desteklenen sosyal ve kültürel faaliyetler ile gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışındaki birçok yarışmalarda Marmara Üniversitesi’ni başarı ile temsil eder hale gelmişlerdir. Teknolojinin hızla gelişmesi ile Makine Mühendisliğinin uygulama ve kapsama alanı günden güne artmaktadır. Mezun olan öğrenciler aşağıdaki sektörlerde iş bulabilirler: Makine endüstrisi Enerji Otomotiv Demir-çelik Tekstil Savunma Tarım Gemi endüstrisi Raylı sistemler Havacılık sektörü İnşaat makineleri Pazarlama
Yüksek Lisans öğrenci adayları için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 60 puan ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’ndan (ÜDS) veya Marmara Üniversitesi Yabancı Dil Sınavı’ndan en az 50 puan almış olma şartı aranır. Ortalama başarı puanı; ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun 100 üzerinden % 20’si, Mesleki Bilgi Değerlendirme notunun 100 üzerinden % 15’i ve Mülakat (sözlü) notunun 100 üzerinden % 15’i toplamı alınarak hesaplanır. Ortalama başarı puanı en az 60 olan adaylardan başarı puan sıralamasına göre kontenjan miktarınca öğrenci alınır. Anabilim dalı ayrıca öğrencinin, mezun olduğu lisans programına ve aldığı derslere bağlı olarak, programa başlamadan önce bilimsel hazırlık dersleri almasını zorunlu kılabilir.
Mühendislik eğitiminde Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir. Sınavlar 1 ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından ibarettir. Öğrencinin yıl içi notu ara sınavlar, kısa sınav, ödev, proje, laboratuar notlarıda dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirmelerin ölçütü dersin öğretim üyesi, tarafından dönem başında yazılı ve sözlü olarak belirtilir.
Lisans için tüm lisans derslerinden başarılı olmak, GANO 2.00 sahip olmak, lisans stajlarını tamamlamış olmak ve lisans bitrme tezi hazırlamış olmak. Yüksek lisans için: yüksek lisans ortalaması GANO 2.50 ortalamasına sahip olmak, yüksek lisans tezi hazırlamış olmak.
Tam Zamanlı
Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Göztepe Kampüsü, 34722 Kuyubaşı / İSTANBUL Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mustafa KURT, Bölüm Başkan Yardımcıları Doç.Dr. Mustafa Ay, Yrd.Doç.Dr. Bilçen MUTLU. Bölüm Erasmus Koordinatörü Doç.Dr. Mustafa Ay.
Uluslararası tecrübeye sahip akademik kadro Uygulamalı eğitim ile enerji sistemleri, otomotiv ve imalat alanında sanayiye çözüm üreten makine mühendisleri yetiştirme Güncel ve dünya standartlarında müfredat Erasmus ağı sayesinde yurt dışında öğrenim imkanı Çift ana dal ve yan dal olanakları Öğrenim sırasında bir yarı yıl boyunca sanayi stajı ile tecrübe edinme imkanı Makine Mühendisliği Bölümü’nde 18 adet laboratuvar [ akışkanlar mekaniği, ısıtma ve soğutma, ısı transferi, hidrolik ve pnömatik, oto elektrik ve elektroniği, yakıt ve enjeksiyon sistemleri, güç aktarma organları, motor bakım, motor yenileştirme, otomotiv test ve ölçme, motor, freze, torna, talaşlı imalat, CNC, CAD, CNC Eğitim, Bilgisayar Destekli İmalat (CAM) ] ve 1 adet atölye [ Tesisat ] bulunmaktadır.