Program Tanımları
13 Kasım 2009 tarih ve 27405 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 24 Kasım 2009 tarih ve 27416 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15612 Sayılı Bakanlar Kurulu (ek) kararıyla, 5 tür ve 27 adet Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, öğrencileri mezun olduğunda ve en geç 2015–2016 eğitim–öğretim yılını geçmemek üzere kapatılmıştır. Kapatılan Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin bulunduğu üniversitelerin bünyesinde 3 yeni tür olmak üzere toplam 26 yeni fakülte kurulmuştur. Bu kapatılan fakültelerin 19’u “Teknik Eğitim Fakültesi” ve 2’si “Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi” olmak üzere toplam 21 fakültenin bulunduğu üniversitelerde yeni türde 21 adet Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Kurulan bu 21 Teknoloji Fakültesi’nin 7’sinin, mühendislik için uygulanmakta olan eğitim-öğretim ölçütlerini sağlayan bölümleri eğitim öğretime açılmış ve 2010–2011 eğitim–öğretim yılı için öğrenci kabul edilmiştir. Öğrenci alımına onay verilen bu 7 Fakülte’den bir tanesi de Marmara Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Teknoloji Fakültesi’dir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur. Bölümümüz tek program ve alanında uzmanlaşmayı hedefleyen dört modül ile eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Bunlar Tekstil Teknolojisi, Terbiye Teknolojisi, Hazır Giyim Teknolojisi, Tekstil İşletmeciliğidir.
Öğrencilerimiz 4 yıllık eğitimleri sonucunda programımızın başarı gerekliliklerini tamamladıktan sonra mezunlarımız "Tekstil Mühendisliği alanında Lisans Diploması" alırlar.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Genel Kontenjanından 40 öğrenci ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları Kontenjanından, (M.T.O.K.) 12 öğrenci olmak üzere toplam 52’şer öğrenci kabul edilecektir.
Tekstil Mühendisliğine MF-4 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.
Tekstil Mühendisliği eğitimi süresince 240 ECTS'yi sağlamak koşulu vardır.
Program profili Türkiye’deki Akreditasyon Kurulu MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu) ve Uluslararası Akreditasyon Kurulu ABET (Mühendislik ve Teknoloji için Akreditasyon Kurulu)’in kriterlerini sağlayabilmesi, yurt içi ve yurt dışı üst derece programlarına geçiş yapabilecek, tekstil sanayinin isteklerine uygun ve uygulama ağırlıklı eğitim donanımlarına sahip mezunlar yetiştirilmesi olarak belirlenmiştir.
Tekstil sanayinin uygulama ağırlıklı eğitim almış Tekstil Mühendisi ihtiyacını karşılamak amacı ile mezun yetiştirilmesi hedeflendiğinden, mezunlar kolayca istihdam edilmektedir.
Mezuniyet sonrası başvuru ve giriş şartlarını sağladıkları takdirde yurt içi ve yurt dışı üniversitelerin Yüksek Lisans programlarına devam edebilirler.
Mühendislik eğitiminde Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir. Sınavlar; bir ara sınav ve bir yarıyıl/yılsonu sınavlarından ibarettir. Öğrencinin yıl içi notu ara sınavlar, kısa sınav, ödev, proje, laboratuar notları da dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirmelerin ölçütü dersin öğretim üyesi tarafından dönem başında yazılı ve sözlü olarak belirtilir.
Tekstil Mühendisliği eğitimi süresince 240 ECTS başarmak koşulunun sağlanması.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Göztepe Kampüsü, 34722 Kuyubaşı / İSTANBUL Bölüm Başkanı : Prof.Dr. İsmail USTA Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç.Dr. Metin YÜKSEK Bölüm Başkan Yardımcısı: Doç.Dr. Erhan SANCAK Erasmus Koordinatörü: Doç.Dr. Muhammet UZUN AKDS Koordinatörü : Doç.Dr. Metin YÜKSEK
Textile Engineering Department has equipped laboratories and workshops to be worked for bachelor and master projects, industrial research and development projects. The department has Textile Physical Testing Laboratory (140 m2), Textile Chemical Testing Laboratory (225m2), Textile Composite Laboratory (30m2), Nanofibre Laboratory (30m2), Knitting Workshop (120m2), Weaving Workshop (180m2), Colour Measurement Laboratory (45m2), Ready Made Garment Workshop (250m2), Computer Aided Production Laboratory (30 computers), Computer Aided Design Laboratory (14 computers).