Tezli Yüksek Lisans - Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü - Türk Dünyası Coğrafyası

Türk Dünyası Coğrafyası Anabilim Dalı Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırma Enstitüsünde 1997 yılında kurulmuştur. 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında eğitim-öğretime başlamıştır.

Türk Dünyası Coğrafyası Bilim Uzmanı

Lisans Diploması. Akademik Personel ve Yükseköğretim Lisansüstü Giriş sınavı (A-Les)

Lisans mezunu veya denkliği tanınan bir fakülteden mezun olmak.

Marmara Üniversitesi Lisans üstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir. Detaylar için bakınız. http://marmara.edu.tr/mevzuat.pdf

Yükseklisans ders programı Türk Dünyası Coğrafyası ile ilgili çeşitli derslerden ve (Türk Dünyasının Fiziki Coğrafyası, Türk Dünyasının Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, Türk Dünyasının Siyasi Coğrafyası) Çağdaş Türk Dillerinden oluşur.

Pedogojik formasyon alan öğrenciler eğitim kurumlarında Coğrafya öğretmeni olabilirler. Çeşitli devlet dairelerinde Coğrafya ile ilgili alanlarda görev yapabilirler. Türkiye üniversitelerinde öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilirler.

Mezun öğrenciler Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü doktora yapabilirler. Bu enstitülerdeki araştırma alanları Fiziki Coğrafya, Beşeri ve İktisadi Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ve Bölgesel Coğrafya, Türk Dünyası Coğrafyası ve Ortadoğu Coğrafyasıdır.

Her ders için yarıyıl veya yıl esasına göre en az bir ara sınav notu verilir. Ara sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve /veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilr. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak ilgili Enstitünün akademik takviminde belirlenen süre içinde yapılır. Kredili bir dersten başarılı sayılabilmek için; a)Yarıyıl sonu sınavlarında yüz üzerinden en az 65 almış olmak. b)Başarı notunun yüz üzerinden en az 65 almış olması gerekir. Ara sınav notunun başarı notuna etkisi % 40'tır.

Programda sunulan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçebilirler. Tezin tamamlanması ve jüri önünde savunulmasından sonra mezun olurlar.

Prof. Dr. Nurten GUNAL Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 34722 Göztepe-İstanbul Tel: 00 90 216 346 45 53 / 1447 e-mail: nurtengunal@marmara.edu.tr Araş.Gör.Dr. Yasemin ÖZDEMİR Tel: 00 90 216 346 45 53 / 1326 e-mail: ozdemiry@marmara.edu.tr

• Mezunlar alana/disipline ilişkin temel ve genel bilgi sahibi olur ve bunları kavrar.
  • Mezunlar Türk Dünyasının doğal coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar Türk Dünyasının beşeri coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar Türk Dünyasının ekonomik coğrafya özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar Çağdaş Türk yazı dillerinden en az birini bilimsel araştırmalarda çalışma dili olarak kullanabilir.
  • Mezunlar Türk Dünyasının siyasi tarihi ve kültürel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mezunlar coğrafya araştırmalarında kullanılan metotları uygulama becerisi kazanır.
  • Mezunlar coğrafi araştırma ve arazi çalışması yapabilir.
  • Mezunlar disiplin içi takım çalışması yapabilme becerisi kazanır.
  • Mezunlar yaşam boyu öğrenme davranışı kazanır.
  • Mezunlar mesleki ve etik sorumluluk anlayışı kazanır.
  • Mezunlar disiplini/disiplin kısmını profesyonel olarak eğitim-öğretim kuruluşlarında öğretebilir.