Program Tanımları
Basım Teknolojileri Bölümü 2013 yılında kurulmuştur ve ilk öğrencilerini 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı’nda almıştır. Basım Teknolojileri Bölümü’nün akademik ve fiziki altyapısını 36 yıllık köklü geçmişi olan Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü oluşturmaktadır. Bu bölüm YÖK kararı ile 2009 yılından beri öğrenci almamaktadır. Bu bölümün tüm öğretim üyeleri, laboratuvar imkanları, mezunlar ile ilişkileri ve sektör tecrübesi yeni kurulmuş olan Basım Teknolojileri Bölümü’ne aktarılmıştır.
Lisans
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile bölüm için Genel Kontenjandan 30 öğrenci kabul edilmiştir.
Diğer Yükseköğretim kurumlarından alınan dersler muafiyet komisyonu ve yüksekokul yönetim kurulu kararları ile muaf olabilmektedir. Ülkemiz yükseköğretim sisteminde çıraklık, sanayi vb. gibi yerlerden elde edilen belgeler ders muafiyetinde kullanılamamaktadır.
Lisans eğitimi süresince 240 ECTS'yi sağlamak koşulu vardır.
-
Basım sanayinin uygulama ağırlıklı eğitim almış kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacı ile mezun yetiştirilmesi hedeflendiğinden, mezunların kolayca istihdamı öngörülmektedir.
Yüksek Lisans öğrenci adayları için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 60 puan (GRE en az 151), Yabancı uyruklu başvurularda ALES puanı aranmaz. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) en az 50 puan almış olma şartı aranır. Ortalama başarı puanı; ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun 100 üzerinden % 20’si, Mesleki Bilgi Değerlendirme notunun 100 üzerinden % 15’i ve Mülakat (sözlü) notunun 100 üzerinden % 15’i toplamı alınarak hesaplanır. Ortalama başarı puanı en az 60 olan adaylardan başarı puan sıralamasına göre kontenjan miktarınca öğrenci alınır. Anabilim dalı ayrıca öğrencinin, mezun olduğu lisans programına ve aldığı derslere bağlı olarak, programa başlamadan önce bilimsel hazırlık dersleri almasını zorunlu kılabilir.
Mühendislik eğitiminde Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir. Sınavlar 1 ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından ibarettir. Öğrencinin yıl içi notu ara sınavlar, kısa sınav, ödev, proje, laboratuar notlarıda dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirmelerin ölçütü dersin öğretim üyesi, tarafından dönem başında yazılı ve sözlü olarak belirtilir.
Lisans için: tüm derslerinden başarılı olmak, GANO 2.00 sahip olmak, lisans işyeri eğitimini tamamlamış olmak ve lisans bitrme tezi hazırlamış olmak. Yüksek lisans için: yüksek lisans ortalaması GANO 2.50 ortalamasına sahip olmak, yüksek lisans tezi hazırlamış olmak.
Tam Zamanlı
Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Basım Teknolojileri Bölümü, Mehmet Genç Külliyesi, 34865 Kartal / İSTANBUL Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Türkün Şahinbaşkan, Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi M. Batuhan KURT, Dr. Zafer Özomay, Bölüm Erasmus Koordinatörü: Yard. Doç. Dr. M. Batuhan KURT
Bölümde 2 adet baskı öncesi, 2 adet baskı (Ofset ve Serigrafi), 4 adet dijital baskı (Konica-minolta, Xerox, Hp Indigo, Canon), 1'er adet Dijital montaj, Dupont flekso kalıp hazırlama, Fiziksel ve kimyasal testler, Karton ambalaj ve X-Rite renk laboratuarı olmak üzere toplam 13 laboratuar bulunmaktadır.