Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Mobil Öğrenciler İçin Pratik Bilgiler


Başvuru Süreci
Ortak kurumların değişim koordinatörleri değişim programına katılacak öğrencileri belli tarihlerde ilan ederler. Bu değişim öğrencilerinin başvuru süreçlerini tamamlamaları gerekir.


Erasmus öğrencilerinin başvuru sürecinde bölüm koordinatörlerine teslim etmeleri gereken belgeler şu şekildedir:
1. Marmara Üniversitesi başvuru formunun aslı: Öğrenci tarafından doldurulmuş, fotoğraflı ve gönderen üniversitenin Bölüm ve Kurum Koordinatörleri tarafından imzalı ve mühürlü olarak.

2. Öğrenim Anlaşmasının aslı: Öğrenci misafir olacağı üniversiteye gitmeden, gönderen ve kabul eden üniversitelerin Bölüm ve Kurum Koordinatörleri tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş olarak.
Öğrenim anlaşmasında derslerin seçimi aşamasında Marmara Üniversitesindeki Erasmus Bölüm Koordinatörü ile görüşülmesi önem taşır. Erasmus Bölüm Koordinatörleri listesine şu linkten ulaşılabilir:http://international.marmara.edu.tr/sayfa/3633/bolum-koordinatorleri/bolumler-ve-degisim-koordinatorleri
Ayrıca, fakültelerdeki ders listelerine Marmara Üniversitesi anasayfasından ulaşılabilir. Ders seçimi yapılmadan önce ders içeriklerinin dikkatle incelenmesi gerekir.

3. Transkript (aslı): Öğrencinin kendi üniversitesinde o vakte kadar aldığı derslere ait notlarını gösterir belge.
Bütün dokümanların aslının, öğrencinin kendi üniversitesi tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş olarak teslim edilmesi gerekir.

Başvurular alındıktan sonra, misafir olunacak üniversite bir kabul yazısı gönderir. Bu yazı vize işlemleri ve burs başvurularında gerekli olmaktadır.

Vize ve Oturma İzni
Yabancı öğrencilerin kendi ülkelerindeki Türk Büyükelçiliği/Konsolosluğundan, Marmara Üniversitesinin gönderdiği kabul yazısının bir kopyasını sunarak öğrenci vizesi almaları gerekmektedir.
Öğrenci vizesi öğrencinin üniversitede bulunacağı süre boyunca geçerli olur. Türkiye vizesi almak uzun sürebileceğinden vize işlemlerinin, Erasmus değişim programı kabulü alınır alınmaz başlatılması tavsiye edilir.
Öğrencinin Türkiye’ye vardığı vakitten itibaren bir ay içinde oturma izni için şahsen başvurması gerekir. Oturma izni İstanbul Emniyet Müdürlüğünden alınmaktadır.
Türkiye’ye turist vizesi ile gelindiğinde oturma izni alınması gerekmemektedir, ancak turist vizelerinin sadece üç ay geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Üniversitenin Konumu
Marmara Üniversitesi, 15 fakültesi, 4 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu,11 enstitüsü ve 22 araştırma merkezi ile çoğunluğu İstanbul’un Anadolu Yakasında bulunan 14 farklı kampüste yer alır.



İstanbul’un Asya yakasında merkezi bir yerde bulunan Göztepe Kampüsü, Marmara Üniversitesinin 14 kampüsünün en büyük olanıdır. Bu kampüs, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakaları arasında ulaşım imkanları açısından merkezi bir konumda bulunan Kadıköy semtine yakındır. Kampüs dahilindeki bütün merkezler yürüme mesafesindedir. Ayrıca, kampüsten İstanbul’un Asya ve Avrupa yakasındaki birçok farklı noktasına direkt ulaşım olanağı bulunur. Kampüs haritalarına şu linkten ulaşılabilir:
http://www.marmara.edu.tr/universite/yerleskeler#goztepe

Varış ve İlk Yapılacaklar
Değişim öğrencilerinin Marmara Üniversitesindeki ilk ve en önemli irtibat noktası kendi bölümlerinin Erasmus koordinatörüdür. Bu öğrencilerin, akademik programları için koordinatörleri ile görüşmeleri gerekir.
Bütün bölümlerin Erasmus koordinatörlerinin listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir: http://international.marmara.edu.tr
İkinci olarak, Uluslarası Ofisin ziyaret edilmesi gerekir. Buradan Öğrenci Kimlik Kartı ve Öğrenci Seyahat Kartı Başvuru Formu temin edilir. Öğrencilere Uluslararası Ofis tarafından Türkçe Dil Kursu ve oryantasyon toplantısı ile ilgili bilgi verilir.
Bütün gelen değişim öğrencilerinin aşağıdaki dokümanları Uluslararası Ofisten temin etmesi ve doldurması gerekir.
  1. 1. Marmara Üniversitesi Erasmus Öğrenci Formu
  2. 2. Öğrenci Seyahat Kartı Başvuru Formu
  3. 3. Öğrenci kimlik kartı
* Formlar için 3 fotoğraf gereklidir
Öğrencilerin, Uluslararası Ofisin düzenlediği oryantasyon programlarına katılmaları tavsiye edilir.

Öğrenim Harcı
Marmara Üniversitesinde eğitim görmek üzere Erasmus programıyla gelen değişim öğrencilerinin herhangi bir öğrenim harcı yükümlülükleri yoktur.

Yaşam Maliyeti
Öğrencilerin aylık 300 – 550 Euro yaşam masrafı olmaktadır.
Barınma: Aylık barınma masrafı kişi başına 150 – 250 Euro’dur. Bu rakam evin büyüklüğüne, konumuna ve evi paylaşan öğrenci sayısına göre değişiklik gösterir.
Yaşam maliyeti: Aylık 100 – 200 Euro civarında (yemek, ulaşım, vb.)
Akademik giderler: Dönemlik 50 – 100 Euro civarında (kitaplar, fotokopi, vb.)

Kütüphane ve Bilgisayar Hizmetleri
Marmara Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Göztepe Kampüsünde bulunur. Kütüphane Pazartesi’den Cuma’ya 08:30 ve 23:00 saatleri arasında, hafta sonları 10:00 ve 18:00 saatleri arasında açıktır.Ayrıca çalışma salonları 7/24 açıktır. Kütüphanede bulunan bilgisayar odası Erasmus öğrencilerinin kullanımına açıktır. Aynı zamanda Bilgi İşlem Merkezinde internet erişimi bulunur. Üniversitedeki bütün bilgisayarların bazı online veritabanlarına erişimi vardır.

Erasmus öğrencileri Merkez Kütüphaneden kitap ödünç alabilirler. Ödünç kitap alabilmek için kütüphane kartı için başvurulması gerekir. Marmara Üniversitesinden ayrılmadan önce, kütüphaneden bütün ödünç kitapların iade edildiğine dair yazı alınması gerekir.

Posta hizmetleri Öğrenciler posta işlemleri ve bazı bankacılık işlemleri için Göztepe Kampüsünde bulunan posta (PTT) şubesini kullanabilirler.

Sportif ve Kültürel Faaliyetler Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsünde bulunan Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öğrencilerin sportif ve kültürel faaliyetlerini organize eder. Bu başkanlığın bünyesinde farklı spor dallarında düzenlenen turnuvaların yanısıra müzik, dans, bilgisayar, drama, vb. gibi çeşitli kurslar da verilmektedir.

Ayrılmadan önce
İstanbul’dan ayrılmadan önce Erasmus öğrencilerinin bölüm koordinatörlerini ve Uluslararası ofisi ziyaret etmeleri gerekir. Buradan aşağıdaki dokümanların temin edilmesi ve Erasmus değişim programının bitiminde gönderen kuruma teslim edilmesi gerekir.
1. ECTS not döküm belgesi (transkript)
Bu doküman bölüm tarafından hazırlanır ve öğrencinin kendi üniversitesine Erasmus değişim programının bitiminde kurye ile gönderilir.
2. Öğrenim Anlaşması
Marmara Üniversitesi Bölüm ve Kurum Koordinatörleri tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş Öğrenim anlaşmasının aslı.
3. Katılım Sertifikası
Marmara Üniversitesi tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş Katılım Sertifikasının aslı.